PUBLICITAT

Bartumeu agafa una «pausa» per al seu retorn a primera línia

EDITORIAL

Des del seu compte de tuitter el ministre de Finances, Jordi Cinca, va qualificar ahir la presència de Jaume Bartumeu al lloc 14 de la llista nacional d'SDP com «una notícia històrica, des de l'absolut respecte i sense fer cap valoració». No fan falta valoracions. L'excap de govern socialdemòcrata es va avançar a les valoracions en qualificar de momentània aquesta presència simbòlica a la candidatura nacional d'SDP, i abans de rebre les diferents opinions es va avançar: «Vull donar un disgust als que em volen veure retirat o jubilat». L'anunci no ha estat cap sorpresa. La figura emergent de Víctor Naudi feia presagiar que l'exministre seria l'aposta d'SDP. No sabem si hi ha raons amagades de Bartumeu per a aquesta retirada de la primera línia, ni si els autèntics arguments poden ser un resultat electoral poc confortable.

Bartumeu ha estat un bon orador i un conseller treballador, conscient que el futur del país passa per l'acostament a Europa i un nou marc fiscal. La seva nova ensenya política (SDP) s'enfronta a unes eleccions en les quals té un rival al centre-esquerra (PS) i un front obert al centre-dreta entre DA i un emergent LdA que pot afavorir les candidatures territorials d'SDP i del PS.

Aquest «pausa» –en paraules de Bartumeu– es pot entendre també com una estratègia de cara a uns resultats de DA que requereixen un pacte al Consell General per garantir la governabilitat. L'excap de Govern podria reaparèixer com la figura d'aquest consens en forma d'un càrrec lligat al programa d'SDP amb Europa.

És mol aviat encara per aventurar aquest futur immediat. Aquesta setmana és decisiva pel que fa als noms dels candidats i d'ells depèn en gran mesura aquestes possibles aliances per encarar la recuperació econòmica i l'acord d'associació amb la Unió Europea.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT