PUBLICITAT

Enyorant els russos mentre esperem la neu

EDITORIAL

Andorra enyora els russos. Bé, potser enyora més els seus diners. I és que aquest hivern, igual que va passar a la Costa Daurada a l'estiu, els russos han deixat de passejar-se a milers pels carrers d'Andorra. Fa un parell d'hiverns la quantitat que en corrien pel país era molt gran, la seva gran presència venia donada pel poder de la seva moneda enfront l'euro i per l'estabilitat de la zona.

Ara les coses han canviat. El ruble s'ha devaluat força en comparació a fa dos anys i el conflicte amb Ucraïna, fa que molts russos s'ho pensin dos cops abans d'anar cap a Europa.

Això fa que alguns els enyorin molt mentre altres tenen ben apamat el mercat i han aconseguit que segueixin venint en una bona quantitat. Però d'alemanys no se'n veu cap ni un. No havien de ser els alemanys els turistes que ens havien de salvar de la crisi? No havien de ser ells el que després del pas d'espanyols, francesos, anglesos i russos vinguessin a deixar-nos els calaixos ben plens?

El nostre és un país fortament dependent de l'exterior. Perquè no tenim recursos naturals (bé, el paisatge sí, per descomptat, i la neu) i a més perquè el fet que andorra sigui un país ric és perquè entren constantment divises de fora. Es veu que és així com els països es fan rics, exportant producte (nosaltres no podem) i fent venir turistes que deixin els diners aquí (d'això en sabem una estona). Però passen els anys i els governs, i sentim sempre allò de diversificar l'economia, invertir en I+D, fer que els nostres fills puguin tenir un futur al país, etc, però seguim esperant la nevadeta de torn per veure si ve força gent a esquiar. Sembla que amb tot això no avancem però com que avui neva, almenys aquesta setmana podem estar contents.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT