PUBLICITAT

Els hotelers tindran una nova versió del ROAT aquesta tardor

  • La modificació ja ha entrat a tràmit parlamentari i serà un dels primers textos que s'analitzarà
GLÒRIA GURDÓ
ANDORRA LA VELLA

La modificació de la Llei d'Allotjaments Turístics del 2012 amb la voluntat de refondre el Reglament d'Ocupació d'Allotjaments Turístics (ROAT), serà una de les primeres tasques que afrontarà la comissió legislativa d'Economia aquesta tardor, tal com va explicar la seva presidenta i consellera de Demòcrates per Andorra (DA), Sílvia Calvó. «Els sectors s'escolten i la prova és que modificarem el ROAT», va argumentar Calvó, explicant que «encara no m'ho he acabat de mirar però em sembla que es vol desenvolupar per reglament la possibilitat de poder escollir entre uns quants camps d'informació». I va justificar els canvis que s'introduiran pel fet que «la Llei era molt rígida i els marcava tots com a camps obligatoris. Era un registre bastant exhaustiu».

Calvó va explicar que «el ROAT es va implementar amb una sèrie de camps obligatoris que el sector hoteler no ha acceptat bé perquè li creaven dificultats». I va matisar que «a l'època es va fer així perquè des del sector turístic es veia necessari tenir una sèrie de dades, i a nivell de seguretat se'n requerien unes altres». El resultat va ser que ben pocs hotelers van complimentar el registre una vegada va entrar en vigor. A més, les queixes del sector també van obligar el Govern i sobretot, el ministeri de Turisme a buscar una solució.

La presidenta de la comissió legislativa d'Economia també va defensar que «pensem que es pot flexibilitzar una mica», tot i que no va voler entrar en el detall. Sigui com vulgui, el projecte de modificació de la Llei d'Allotjaments Turístics i per extensió, la refosa del ROAT, preveu nou camps obligatoris en lloc dels 17 que havien d'omplir fins ara els clients dels hotels i d'altres tipus d'allotjament turístic. Una de les dades més controvertides, el codi postal, només serà obligatori per als turistes provinents de França o Espanya per poder seguir l'evolució d'aquests mercats, des de Turisme. El Govern considera que la resta de camps seran suficients per a la identificació de la Policia.

El Govern també aprofitarà aquesta modificació de la Llei per introduir el cas excepcional dels refugis de muntanya, que tenen dificultats per entregar el registre a la Policia diàriament, i que si prospera la modificació podran entregar-lo per via telemàtica cada 15 dies, mentrestant hauran de guardar les dades dels turistes ja sigui en suport informàtic ja sigui en paper. El termini d'entrega de les dades del registre també canviarà per als hotels que ara disposaran de 12 hores per comunicar les dades des del moment d'entrada del turista o com a mínim haver-les entregat abans que aquest abandoni l'establiment.

sancions menys dures / El projecte de modificació de la Llei d'allotjaments turístics també revisa a la baixa l'import de les sancions greus, que aniran de 3.000 a 18.000 euros, en lloc dels 4.500 als 18.000. Una mesura que pretén tenir en consideració el moment complicat que travessa el sector. Val a dir que dels 317 establiments turístics del Principat, 293 estan inscrits al registre, però només 194 envien dades. Un nombre que anat augmentant des del març passat en que només complien 117 establiments, o sigui la tercera part del parc i el 45% dels establiments inscrits al ROAT. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT