PUBLICITAT

Condonats 5,2 milions de deute en concepte de drets d'autor

  • L'estalvi serà major si s'aprova la llei de constitució de la societat de gestió de drets d'autor abans del 2012
ÈLIA ORTS GARRI
ANDORRA LA VELLA

Les negociacions entre el Govern –i Andorra Telecom– i la societat de gestió de drets d'autor espanyola Egeda ha donat els seus fruits. L'entitat espanyola condona els 5,2 milions d'euros que Andorra deu pels drets per la difusió al país dels canals de televisió estrangers fins l'any 2008. Però a més, també s'estalviarà el 75% dels drets que es generin des del passat 1 de juny fins al dia 30 del mateix mes de l'any que ve si s'aprova la llei de constitució de la Societat de Gestió Col·lectiva de Drets d'Autor i Drets Veïns (SDADV) abans que s'acabi el 2011, i la societat estigui constituïda i funcionant abans del juny del 2012.

Del que no s'escapa l'Estat és de pagar a Egeda els prop de 2,2 milions d'euros corresponents als drets generats després del 2008 i fins el maig passat. Aquest deute també s'hauria perdonat en el cas que la societat s'hagués constituït abans del 31 de maig passat, tal com s'havia compromès. Per això en el BOPA d'ahir ja es publicava una adjudicació a Egeda per 2.151.547,87 euros. Però sí que el Govern s'estalviarà de pagar els 5,24 milions corresponents als drets acumulats amb anterioritat al 2008, i uns 450.000 euros més corresponents a la condonació del 75% dels drets que es generin des del maig passat fins al juny vinent.

A canvi, Egeda vol que la llei de constitució de l'SDVADV s'aprovi abans no s'acabi l'any –el Govern l'entrarà a tràmit parlamentari entre avui i demà –després que ahir el projecte fos aprovat pel Consell de Ministres– i preveu que el seu pas pel Consell General no sigui massa conflictiu–, que la societat estigui constituïda al juny de l'any vinent, i poder participar en aquesta posada en marxa oferint la seva experiència i suport logístic. El ministre d'Economia i Territori –encarregat de la presidència d'Andorra Telecom, parapública que ha generat el deute en concepte de drets d'autor–, Jordi Alcobé, va explicar que a canvi d'aquests serveis no es pagarà res. El ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca, va apuntar que «l'interès de fons que justifica la condonació és normalitzar la situació». Al seu entendre, els drets que es generin a partir d'ara seran més importants que els que es queden enrere i per això a Egeda li interessa condonar el deute i assegurar-se que a partir d'ara la gestió dels seus drets a Andorra sigui més fàcil.

LA LLEI / El projecte aprovat pel Govern és similar als dos presentats amb anterioritat –un el 2008 i l'altre el 2010– i que es van perdre per la convocatòria electoral en els dos casos. Alcobé en va destacar, però, algunes diferències. En primer lloc, va ressaltar que el nou text concedeix el dret a assistir al Consell d'Administració de la societat –que igualment serà una entitat de dret públic tutelada, supervisada i controlada pel Govern– representants d'autors estrangers. D'altra banda, el ministre d'Economia va subratllar que l'Executiu hi tindrà dos representants i es reserva el dret a veto sobre les tarifes a cobrar als usuaris i també sobre el percentatge dels ingressos que la societat haurà de destinar a gestionar el funcionament i a la promoció dels autors andorrans.

Amb la constitució de l'SDADV es donarà resposta a l'imperatiu de la llei sobre drets d'autor i drets veïns aprovada el 1999. Segons l'Executiu, equipararà el sistema de protecció d'aquests drets amb els països dels països més desenvolupats en aquest àmbit. El Govern, a més, entén que la societat no serà només un estímul per al desenvolupament de l'activitat artística, sinó que ha de permetre l'establiment d'empreses dedicades a la creació cultural. p



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT