PUBLICITAT

El Govern i els comuns tornen a la casella de sortida per negociar

L?opinió del diari s?expressa només als editorials. Els articles exposen postures personals.

Dos cònsols ho van confirmar ahir, Montserrat Gil que el cap de setmana passat ja va dir que la delimitació de les competències no és una prioritat per ara, i Jordi Mas que lidera el projecte dels cònsols per redactar un nou document alternatiu a la proposta del Govern. Els cònsols, doncs, han decidit reprendre la negociació des del seu punt de vista, empesos per dues grans motivacions. La primera és que estan en contra d’un model d’Estat, tal com recull l’exposició de motius de l’avantprojecte de llei de modificació de la Llei Qualificada de Delimitació de Competències (LQDC) a proposta de l’Executiu, i la segona és que l’informe del constitucionalista Miguel Ángel Aparicio els ho confirma. I és que després d’analitzar l’avantprojecte de modificació de la LQDC i l’avantprojecte de llei qualificada de col·laboració entre l’administració general i els comuns, i entre els comuns, el professor Aparicio va subratllar que les majors dificultats de constitucionalitat que presenten els textos es troben en el sistema general que es vol posar en funcionament. 

Cosa que dóna raó als cònsols que han preferit començar de nou, en lloc de contestar el document de treball que el Govern els ha presentat. Ara, caldrà esperar la proposta dels cònsols –de contingut polític diuen– que respon de manera global a la delimitació exposada per l’Executiu per veure els punts que acosten les administracions locals amb l’administració general, i al contrari, els punts que els separen i que poden ser fins i tot, irreconciliables. 

Cal recordar que els cònsols van arribar a proposar que es pronunciés el poble perquè la modificació que se’ls proposa és una modificació encoberta de la Constitució i que per tant, l’hauria d’aprovar la ciutadania. O sigui que la negociació de les competències i subsidiàriament de les tranferències torna a la casella de sortida.


Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT