PUBLICITAT

Abusos i falta d'opcions, els mals del servei d'urgències

L?opinió del diari s?expressa només als editorials. ?Els articulistes exposen postures personals.

Els sistemes de salut pública s'han convertit en un maldecap per als països i per als seus ciutadans. Les retallades –s'han d'anomenar així– estan liquidant prestacions, mentre que la millora en el funcionament eviten duplicitats i abusos.

Molt a prop, a Espanya, el president de l'Organització Mèdica Col·legial (OMC), Juan José Rodríguez Sendín, ha defensat que els ciutadans paguin pel mal ús dels serveis sanitaris, igual que es penalitzen les infraccions de trànsit mitjançant el carnet per punts. Sendín ha explicat que caldria penalitzar aquells ciutadans que no es retiren de la llista d'espera un cop són atesos o la dupliquen intencionadament, o als que no es preocupen de retirar les proves diagnòstiques o van a urgències si no tenen cita al seu centre de salut.

Més a prop encara, al nostre país, fins a un 25% dels pacients que són atesos al Servei d'Urgències de l'hospital podrien ser derivats als centres d'atenció primària. Aquesta és la xifra que ha valorat el cap del Servei d'Urgències i SUM, Josep Gómez, i que es pot veure a través del sistema de triatge que determina el nivell d'urgència dels pacients i la complexitat del tractament que requereixen. A Andorra, el cost d'una visita a urgències és de 100 euros –no per als afiliats a la CASS– i en un hospital com Bellvitge de 191 euros. Està clar que per a certes patologies l'estalvi seria important per a pacient i parapública si la visita es fes en una consulta mèdica o al CAP.

Segons Gómez hi ha algunes idees amb Atenció Primària per fer el que es diu derivació inversa però cal que hi hagi una coordinació entre l'hospital i el CAP, informar els pacients de la possibilitat de ser atesos en altres centres i que aquests disposin dels recursos adequats per fer front a aquestes visites no programades.

El problema és que a vegades són els mateixos metges els que inciten a noves visites o que donen cita massa tard, o que molts CAP no estan preparats. O que caps de setmana i dies festius l'única alternativa és l'hospital. Hi ha molts canvis a fer.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT