PUBLICITAT

Els que diuen que Espanya treurà Europa de la crisi

EDITORIAL

Comencem un any que segur que serà dur. Com tots els anteriors, no ens enganyem. I malgrat bancs, polítics i analistes puguin dir-nos que cal ser optimistes perquè els “indicadors” demostren que el pitjor de la crisi ja ha passat, no cal refiar-se. Hem passat set anys de veure un bon glop d'oli. A casa nostra per sort s'ha notat menys que a casa dels nostres veïns i quan veus l'entorn realment cal donar gràcies. Però la sortida de la crisi no es marca al calendari amb un numeret de color vermell com si fossin vacances, no té data, no hi ha manera de calcular-la. Va passar igual amb l'entrada a la crisi: ni polítics ni analistes ni banquers ens van marcar la data al calendari. Després sí que hi havia desenes economistes que sortien a la televisió dient que ells ja ho havien pronosticat, però el cert és que els milers que pesaven figues no van donar la cara.

Ara passa a la inversa, segur que quan les coses vagin bé algú sortirà i dirà que ell ja ho deia. Poc mèrit tindrà el pobre, perquè si a les desgràcies ja s'hi apunta gent amb ànsia de protagonisme, a les alegries faran cua a desenes a les portes de les televisions per explicar-ho.

I el pitjor del cas és que sents que és Espanya qui està tirant del carro i qui lidera la recuperació a Europa. Certament preocupant que un dels països que més l'ha patit ara s'erigeixi com a tòtem, especialment perquè encara no ha curat les ferides que li van provocar l'entrada a la UCI: la corrupció a les institucions, l'especulació immobiliària, un sistema financer dèbil, corcat i corrupte i la manca flagrant de lideratge polític. Però si banquers i polítics ens diuen que és Espanya qui surt més ben parat d'aquesta crisi, ens ho haurem de creure.

D'aquí a sis dies ens vindrà en Rajoy a explicar-nos-ho.

Però el cert és que el 2015, malgrat ens el vulguin presentar com l'any de la recuperació, serà igualment any d'incertesa i caldrà ser prudent, no perdre de vista el que hem hagut de passar, però alhora ser conscients que cal remar per tirar endavant.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT