PUBLICITAT

Remei Marsal Guia del Museu de l'Electricitat

«Al museu cada visita és única i jo aprèn molt dels visitants»

Per Adrià Esteban, Carmen Salas

La Remei Marsal fa vuit anys que treballar com a guia del Museu de l’Electricitat i després de parlar amb ella no sabries dir qui s’ho passa millor, si els visitants, o ella mentre els explica la història de la electricitat a Andorra. Com ella diu, el museu és viu gràcies a la gent que s’hi acosta i intercanvia opinions amb ella, i també a la que visita el Camí Hidroelèctric d’Engolasters, l’activitat estrella a l’estiu.

Des de quan es fa l’activitat del Camí Hidroelèctric d’Engolasters?

Des del 2010. Es un visita que complementa la que del museu, tot i que es poden fer de manera independent. Durant una mica més d’una hora, es fa un recorregut per les instal·lacions situades al voltant del llac: la casa dels guardes, la presa, el llac, la vàlvula de pas i la galeria interior de la presa. S’explica la història de la seva construcció als anys 30 i el funicular que feien servir per transportar el material. També els expliquem que no és una cosa del passat, ja que encara és una part activa de la producció d’electricitat al país. És un recorregut molt bonic i apte per a tothom.

El museu està obert tot l’any però aquesta activitat només es pot fer a l’estiu, oi?

Sí. Durant els mesos de maig, juny i setembre es fa una visitar els dissabtes; i al juliol i l’agost, de dimarts a diumenge en quatre sessions diferents cada dia.

El visita gent d’Andorra o només turistes?

Tenim molts visitants andorrans. De fet, hi ha molta gent que hi torna per portar amics o més familiars. És una activitat que agrada molt. De fet, l’any passat que el museu va estar tancat per la pandèmia, les visites al camí es van fer a l’estiu amb força assistència.

Vostè fa aquestes visites?

Alguns cops, tot i que on estic la major part de temps és al museu.

I què és el que li agrada més?

Tot (riu). M’agrada molt la història d’Andorra, i donar-la a conèixer és molt gratificant. Al museu la història és viva, i tot i que tenim un base sobre la qual parlar, no hi ha un guió preestablert. Cada visita és única i jo aprèn molt dels visitants.

Des de quan existeix el museu?

Des del 2009. ES va obrir per apropar la història de l’electricitat a Andorra. Actualment tenim un exposició fotogràfica que es diu «Camins per al progrés» sobre la construcció de carreteres al país, gràcies a FHASA, una companyia de capital espanyol i francès que amb permís del Consell de llavors va començar a produir electricitat a Andorra.

Quins tipus de visitants rep el museu?

Escoles i moltes famílies amb infants. L’any passat vaig trobar molt a faltar les visites escolars. Tingui en compte que al 2019 vam passar pel museu prop de 2.000 infants. Fem tallers sobre la història de l’electricitat a Andorra o els expliquem els tipus d’energies que existeixen, quines no són renovables i quines sí, i com el Principat està apostant per les segones. S’ho passen tan bé que molts tornen amb els pares.

 

El Camí Hidroelèctric d’Engolasters es pot visitar de maig a setembre en visites guiades.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT