PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Mònaco suspèn les negociacions amb la Unió Europea

El govern del país monegasc assenyala que les exigències van més enllà de les línies vermelles establertes

Per El Periòdic

La consellera del Govern i ministra de Relacions Exteriors i Cooperació de Mònaco, Isabelle Berro-Amadei, i el vicepresident executiu de la Comissió Europea, Maroš Šefčovič
La consellera del Govern i ministra de Relacions Exteriors i Cooperació de Mònaco, Isabelle Berro-Amadei, i el vicepresident executiu de la Comissió Europea, Maroš Šefčovič | ©DR

Segons ha informat aquest migdia el govern del Mònaco, aquest ha decidit suspendre les negociacions per concloure l'acord d'associació a la UE que estava en marxa. «La UE és i continuarà sent un soci privilegiat del Principat», assenyalen en l'escrit, afegint que «comparteixen molts valors comuns i Mònaco seguirà donant suport a l'acció de la UE en escena internacional, en particular en matèria de sancions». La decisió es va prendre ahir en una reunió entre la consellera del Govern i ministra de Relacions Exteriors i Cooperació de Mònaco, Isabelle Berro-Amadei, i el vicepresident executiu de la Comissió Europea, Maroš Šefčovič.

«Al final d'un intercanvi franc i cordial, els participants van fer l'observació comuna de la impossibilitat de conciliar exigències de la Unió Europea amb les línies vermelles establertes per s'altesa reial el Príncep a l'inici d'aquests debats, objectiu dels quals és garantir que es mantinguin les actuals condicions de vida, treball i habitatge dels nacionals i residents al Principat», completava el comunicat.

Amb tot, el país monegasc no tanca la porta a continuar el diàleg «i reflexionar sobre les formes d'enfortir la relació» amb la Unió Europea. Cal destacar que Andorra, tot i aquest afer, segueix en les negociacions.

Reaccions diverses dels mandataris / Aprofitant la compareixença de la ministra Imma Tor per presentar l’informe anyal d’Acció Exterior del Ministeri d’Afers Exteriors, diversos mandataris del país s'han volgut pronunciar sobre la suspensió de Mònaco envers les negociacions mencionades. «La seva decisió no té cap impacte sobre nosaltres», ha afirmat Tor, afegint que «l’acord d’associació té una part que és multilateral i una altra bilateral, amb totes les especificitats dels tres països». En la mateixa línia s'ha pronunciat la consellera general de Demòcrates, Bernadeta Coma, qui ha assegurat que «nosaltres ens hem de centrar en les negociacions i continuar treballant per assolir el millor acord per Andorra».

Per la seva banda, el conseller general de Concòrdia, Pol Bartolomé, s'ha mostrat molt més reflexiu que les seves companyes: «La sortida de Mònaco de les negociacions afirma el que ja sabíem i és que l’acord d’associació no és la millor via d’integració dins d’Europa pels microestats», fent al·lusió l’any 2013, quan la Comissió Europea va plantejar aquest acord perquè era «una via d’integració d’una menor complexitat tècnica i no perquè fos més beneficiós per Andorra o els altres països». Segons Bartolomé, és necessari posar el focus en la veritable responsable d’aquesta situació: la Comissió Europea. «Per a fer-ho hem d’assumir, en primer lloc, que l’acord d’associació no és la millor via d’integració dins Europa. Nosaltres som partidaris de la via d’integració sectorial, ja que s’adequa molt millor pels interessos del nostre Estat».

Finalment, el conseller general del Partit Socialdemòcrata Pere Baró, s'ha mantingut en una línia semblant a la mencionada per Tor i Coma: «La situació de Mònaco es negocia en un marc general, però després cada país negocia les seves especificitats individuals», afegint que «el que hem de fer és continuar la negociació perquè estem en un moment molt important, en el qual hem de continuar lluitant perquè aquesta negociació arribi a bon port».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT