PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Celebracions pels tres anys des que la Unesco va declarar Ordino com a reserva de la biosfera

La reserva de la biosfera, "caldo de cultiu" per a la cooperació en benefici de l'espai protegit

Per El Periòdic

La tècnica de l'ARI Montse Brugulat en la presentació del projecte dels pòdcasts que ha creat l'organisme sobre Andorra.
La tècnica de l'ARI Montse Brugulat en la presentació del projecte dels pòdcasts que ha creat l'organisme sobre Andorra. | ANA/M. F.

Aquest dissabte fa tot just tres anys que la Unesco va declarar Ordino com a reserva de la biosfera, una declaració que es commemora durant tota la jornada amb un seguit d'actes amb els quals el Comú d'Ordino vol compartir amb els ciutadans aquest aniversari. El patrimoni sonor és l'eix vertebrador del programa, que ha arrencat aquest matí amb una sortida guiada per descobrir els cants dels ocells d'Andorra. Tal com s'ha posat en relleu durant la presentació de la jornada, la voluntat és "apropar a la ciutadania, temàtiques que formen part de l'agenda de la reserva de la biosfera". I és que s'ha reivindicat que la reserva "ha de pretendre ser el caldo de cultiu on diferents col·lectius puguin interactuar" per generar eines o serveis que repercuteixin en l'espai protegit.

I precisament fruit d'aquesta col·laboració entre experts durant el matí s'ha presentat el projecte 'Rutes Inclusives Natura Sonora. El patrimoni sonor com a eina de divulgació i sensibilització del territori', un estudi a càrrec d'Andorra Recerca + Innovació (ARI), Sound Earth Legacy i Es far cultural, que ha suposat la creació de quatre pòdcasts per territori. La tècnica de l'ARI, Montse Brugulat, ha destacat que el mes de març es va celebrar un seminari que va servir per posar les bases dels quatre pòdcasts que s'han creat des d'Andorra i que volen "posar en valor" quatre ecosistemes: el bosc, l'aigua, els rocs i el món de les pastures. A partir d'aquest dissabte aquests quatre documents sonors estan disponibles en tres idiomes (català, castellà i francès) a la pàgina web de l'ARI i, d'aquesta manera ja es pot gaudir d'aquesta "experiència immersiva". L'objectiu és que aquests documents serveixin perquè la gent sigui "més conscient" de l'entorn i que d'aquesta manera puguin "escoltar i entendre millor" el lloc on es viu, per incidir en la conscienciació sobre la seva protecció.

Per aquesta tarda estan programades dues propostes per al gran públic. A les 16.00 hores, hi haurà un taller d'escolta activa i experimentació sonora. I per cloure aquest tercer aniversari, l'espectacle musical i d'art visual 'Exploration', a càrrec d'Alex Aller, Blanca Budiño i Irene Sáenz. L'actuació, que tindrà lloc a les 20.00 hores a l'Era Rossell, transmetrà els paisatges sonors naturals al públic, segons informa l'ANA.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT