PUBLICITAT

Andorra la Vella

González destaca en el debat

Un nerviós Astrié es fa petit davant un seriós i sòlid rival en el primer debat de les eleccions comunals

Per Joan Jiménez

Els candidats d’Andorra la Vella, David Astrié i Sergi González, ahir abans del debat a RTVA.
Els candidats d’Andorra la Vella, David Astrié i Sergi González, ahir abans del debat a RTVA. | RTVA

Ahir van estrenar els debats per a les pròximes eleccions comunals del 17D els candidats de la capital del país. L’actual cònsol major i candidat per DA+SDP Progressistes+Independents, David Astrié, va debatre amb el seu contrincant de la coalició d’Enclar, Sergi González, actual conseller de la minoria comunal.

Durant la seva presentació en el debat d’ahir,  un nerviós Astrié va mostrar l’aval que li atorga la seva experiència com a cònsol menor i major durant els darrers mesos, on va assegurar haver «recuperat la capitalitat» d’Andorra la Vella, tot i les grans dificultats com podria ser la pandèmia de la Covid-19. D’altra banda, González, seriós i amb actitud sólida, va esmentar que la parròquia està mancada de planificació i que no es poden continuar fent «inversions faraòniques», a més de destacar un abandonament per les zones perifèriques de la capital com Santa Coloma o la Margineda. Per a resoldre aquestes problemàtiques, Enclar proposa processos participatius que facin d’Andorra la Vella «una parròquia habitable i verda», segons va explicar el candidat d’Enclar.

Durant el primer bloc, iniciat per la temàtica de l’habitatge, Astrié va argumentar que, durant la darrera legislatura, el Comú ha anat cedint terrenys comunals per a destinar-los a habitatge a preu assequible. Per al proper mandat, el candidat demòcrata vol construir un parc immobiliari comunal, que ja s’hauria engegat amb el començament de remodelació de l’edifici del Cedre que es va adjudicar fa dues setmanes, a més de promocionar una sèrie d’ajuts a l’emancipació per a joves. Finalment, per acabar amb aquesta problemàtica, Astrié va esmentar que la cooperació entre el Comú i l’Executiu nacional serà clau i va explicar que la Llei Marsol atorgarà un marc jurídic que permetrà una major accessibilitat a habitatge. Des d’Enclar, es vol crear un nou departament especialitzat en l’habitatge, a més de criticar el fet que la iniciativa demòcrata del Cedre podria haver començat sis mesos abans. Tanmateix, el candidat d’Enclar va esmentar que el seu objectiu seria posar al mercat els pisos buits de la capital, fomentant que els propietaris puguin i vulguin posar-los a la borsa d’habitatge. Finalment, González també va anunciar la seva intenció de crear des del Comú una Taula per l’Habitatge amb diferents actors implicats en la problemàtica per a solucionar-la.

Així mateix, el de DA va explicar que el nou centre d’atenció primària a Ciutat de Valls estarà operatiu el 2024, zona que també va prometre que dotarà de més aparcaments. En referència a Ciutat de Valls i altres zones perifèriques, González va acusar el seu contrincant d’abandonar les àrees fora del nucli urbà de la capital, especialment en aspectes com la neteja dels carrers i les rajoles de les avingudes. Aquesta acusació va ser contestada per l’actual cònsol major al·legant que s’havia duplicat el pressupost destinat a la neteja de carrers.

En els aspectes socials, González va destacar la necessitat de rehabilitar una Casa Pairal per a la gent gran, així com la creació d’un registre per a aquest col·lectiu per poder analitzar amb més detall les seves necessitats. Aquestes propostes d’Enclar van ser rebatides per Astrié, qui al·legava que la Gent Gran està «encantada» amb el seu local actual, a més d’esmentar que el Rusc està fent una molt bona labor dedicada als joves de la parròquia. El demòcrata va estipular també que, durant el pròxim mandat, volen continuar fomentant la cooperació i atorgant suport amb les associacions de la capital. Finalment, l’actual cònsol va anunciar que el BiciLab va ser nominat ahir pel premi de Millor Museu d’Europa, fet que va reprovar González al·legant l’escàs nombre de visitants dels quals ha gaudit el museu de la bicicleta.

En matèria del deute comunal, l’actual cònsol va declarar que «hem rebaixat dels 42 milions d’euros de deute (d’ençà que DA va arribar a l’equip comunal) a 16 milions. Hem baixat 26 milions d’euros i no per això s’ha deixat d’invertir. Hem fet inversions de nou milions d’euros de mitjana sense diferències de classes. S’ha reduït el deute i s’ha invertit, hi ha hagut una bona gestió financera amb inversions positives per a la parròquia». González va contestar a aquestes dades al·legant que «més faltaria» que no ho haguessin fet durant els seus mandats al comú de la capital, esmentant com a exemple el sector de la construcció, on «portem 25 milions d’ingressos provinents de la construcció. Per incentivar en aquesta, van passar de cessió del 15% al 7%. Hem ingressat 11 milions d’euros. Si haguéssim pensat a tornar al 15% quan ja s’estava incentivant, hauríem ingressat 24 milions d’euros que s’haguessin pogut destinar a fer coses per a la parròquia». Des d’Enclar, «volem fer una gestió eficient dels recursos comunals. Tenim clar que invertir en equipaments i instal·lacions no és despesa, és inversió. No volem fer més gran el deute de l’actual Comú», va estipular González.

En el seu minut d’or, Astrié va apel·lar a l’experiència del seu partit, mentre que González va testificar que la parròquia sembla «un parc temàtic pensat pels turistes» i va demanar suport a la seva candidatura per a tractar d’impulsar la identitat de la capital, el seu patrimoni natural, la seguretat viària, la renovació de voreres i l’habitatge perquè les persones «visquin i no sobrevisquin».

PUBLICITAT
PUBLICITAT