PUBLICITAT

Sant Julià de Lòria

La creació d’una xarxa de calor, la proposta de Majoral

Es pretén instal·lar també diversos panells fotovoltaics a la parròquia

Per Alex Montero

Josep Majoral i Mireia Codina, al bosc de La Rabassa.
Josep Majoral i Mireia Codina, al bosc de La Rabassa. | Unió Laurediana + Demòcrates + Acció + Independents

La candidatura d’Unió Laurediana + Demòcrates + Acció + independents vol continuar reduint la petjada de carboni a Sant Julià de Lòria si tornessin a esdevenir guanyadors dels comicis comunals. «Durant aquests darrers quatre anys, s’han fet molts projectes entorn la sostenibilitat, com la conservació de la biodiversitat, l’eficiència energètica i la reducció de residus», va indicar el cap de llista, Josep Majoral.

En línia amb això, l’actual cònsol major va esmentar algunes de les propostes que es recullen per aquesta pròxima legislatura. La primera d’elles se situa en «la implementació d’una xarxa de calor als edificis públics de la parròquia, els quals s’alimentarien d’una energia neta provinent de la massa forestal dels boscos», emfatitzant que el projecte, amb un cost d’uns 800.000 euros, té com a objectiu «subministrar-los amb energia tèrmica i reduir la petjada de carboni actual». Alguns d’aquests edificis serien l’Escola Andorrana, l’Escola Francesa, la Casa Comuna, la UdA, l’ampliació d’aquesta, el Centre Cultural i la futura residència universitària. Majoral, a més, va destacar que la xarxa de calor «ens permetria tenir els boscos nets des d’un punt de vista turístic i mediambiental, a més de protegir-los davant un risc d’incendi».

Una altra d’aquestes iniciatives implicaria promoure la generació d’energia elèctrica neta a partir de la instal·lació de panells fotovoltaics: «És un projecte interessant i inclou la creació d’un parc fotovoltaic, situat a la zona de Coll de Jou», va indicar Majoral, posant en valor els objectius que persegueix la iniciativa: facilitar la participació publicoprivada, donar una oportunitat de negoci a l’emprenedoria i ajudar que el país pugui assolir el repte de descarbonització el 2030. 

Finalment, i amb la voluntat de continuar reduint aquesta petjada i millorar la mobilitat a Sant Julià de Lòria, la candidatura pretén també implementar un carril segregat per a les bicicletes i anar renovant la flota de vehicles del Comú per vehicles elèctrics, a mesura que calgui comprar-ne de nous.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT