PUBLICITAT

Andorra la Vella

Nova aplicació per facilitar la declaració de l’IGI del ‘tax free’

La plataforma, DeclarAPP, permet simplificar el procés a la Duana

Per Anna Mencos

Presentació de la nova aplicació per fer les declaracions de Duana.
Presentació de la nova aplicació per fer les declaracions de Duana. | SFGA/JAViladot

El Govern va presentar ahir la nova aplicació per fer les declaracions de Duana, DeclarAPP, per facilitar la declaració de l’IGI de les compres fetes fora de territori andorrà, amb tax free o sense, i també per a aquelles fetes a comerços en línia i que es recullen a través dels serveis postals de Correus espanyols i la Poste.

Així ho va explicar el ministre de Finances, Ramón Lladós, i el director del Departament de Tributs i Fronteres, Carles Ferreira, que van detallar que la plataforma preveu simplificar el procés a la Duana per intentar que irrompi el mínim possible. 

Per accedir a l’aplicació es podrà fer només mitjançant el certificat digital. D’aquesta manera, i a partir de l’1 de gener del 2024, s’haurà de fer la declaració de l’IGI de tots els paquets rebuts pels serveis postals, atès que el text elimina les excepcions de pagament d’aquest impost per a les importacions inferiors a 22 euros i per als enviaments a particulars inferiors a 220 euros. A més, la Llei també contempla l’eliminació de la franquícia de drets i taxes duaneres a la importació per a importacions inferiors a 22 euros. Amb aquestes modificacions legals aprovades l’anterior legislatura pel Consell General, des del Departament de Tributs i Fronteres estimen que el nombre d’importacions presentades mitjançant aquest procediment a finals del 2024 s’incrementin, respecte a les efectuades durant el 2023, segons ha afirmat el director del Departament, Carles Ferreira, fins a arribar a les 66.200 declaracions, ja que fins al 30 de novembre d’enguany se n’han presentat 2.492. Concretament, des del Departament preveuen que el creixement es doni als serveis postals, passant de a 64.080, el 2024.

Noves mesures de simplificació / D’altra banda, el Departament de Tributs i Fronteres també ha previst noves mesures de simplificació dels tràmits als serveis postals per a les empreses i professionals, amb la promoció del procediment simplificat a la importació per trameses postals i també amb la posada en marxa de l’assistent d’impressió de declaracions (AID), amb el qual, els empresaris podran, de manera més àgil, efectuar les declaracions de duana. L’objectiu d’aquestes mesures és facilitar al teixit empresarial del país la realització de les obligacions tributàries, d’una forma àgil i propera. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT