PUBLICITAT

Arriben les estructures per habilitar l'itinerari del Jaciment de la Margineda


  • Durant la darrera campanya d'excavació es van abordar dos àmbits pendents en els quals s'han trobat objectes de metall
14052012_jaciment2
Els arqueòlegs del jaciment descarreguen les peces de les escales i el mirador. Foto: ANA / M.C.
El Jaciment de la Roureda de la Margineda encara els darrers preparatius abans d'obrir-se al públic previsiblement a mitjans de juny. Aquest dilluns, s'han descarregat a la zona diverses peces corresponents a dues plataformes, una escala i un mirador, que formaran part del recorregut dels visitants. A més, segons ha explicat un dels arqueòlegs del jaciment, Jose Miguel Gallego, durant la darrera campanya d'excavació es van abordar dos àmbits pendents, on s'ha documentat l'estructura d'una escala i de dos espais diferenciats amb un mur dintre dels quals s'han trobat objectes de metall com una punta de sageta o de ballesta i una fulla de tisora.
Molines Patrimonis prepara ja amb el Ministeri de Cultura la pròxima redacció del Pla Director, que ha d'indicar les futures actuacions que es duran a terme per promocionar i conservar el jaciment, així com les possibles excavacions que s'hauran de fer o no al recinte jussà de la Roureda. 

De moment, per poder obrir les seves portes al públic a mitjans de juny s'està accelerant la feina per habilitar l'espai que hauran de recórrer els visitants per descobrir les diferents estances dels 1.500 metres quadrats que finalment s'han excavat. 

Després de les tasques de recuperació i restauració dels murs, llars de foc i consolidació del terra per on passarà la visita; aquest dilluns s'han començat a instal·lar les estructures que formen part de dues plataformes que serviran d'escala i de mirador. La primera permetrà als visitants accedir a la part més elevada del jaciment, mentre que la segona oferirà 'una vista privilegiada' de tota l'excavació, segons ha indicat l'arqueòleg Jose Miguel Gallego. 

D'altra banda, la responsable de comunicació de Molines Patrimonis, Pati Molné, ha indicat que, a més, s'instal·larà un plafó de dos metres per setanta centímetres a l'entrada al jaciment amb l'explicació històrica de l'excavació a càrrec de l'historiador Albert Villaró. A continuació, s'ubicarà una caseta de fusta per rebre als visitants i al llarg del recorregut també s'inclouran cartells informatius per explicar les diferents zones i els objectes que s'hi ha anat trobant. Segons Molné, la caseta podria estar llesta la setmana vinent, en quinze dies es posarien els plafons i després ja només quedaria acabar de fer la neteja de la vegetació per poder obrir a mitjans de juny.

Les visites seran sempre guiades i sota demanda, un punt que cal acabar de coordinar amb el Departament de Turisme del Comú d'Andorra la Vella i el Govern, segons ha reconegut la responsable de comunicació de Molines Patrimonis.

D'altra banda, l'arqueòleg Jose Miguel Gallego també ha explicat que en les darreres excavacions han trobat dos espais dividits clarament per un mur on s'han descobert diversos objectes de metall que 'evoquen un ús més domèstic' de l'estança, com ara una punta de sageta o de ballesta i una fulla de tisora. Així mateix, s'ha documentat l'estructura d'una escala, on ha aparegut una clau gran de ferro. En total, es poden veure quatre àmbits corresponents al que anomenen el recinte sobirà: una cuina on hi ha una llar de foc i una fresquera, un possible taller siderúrgic i dos hipotètics cellers que estan pendents d'interpretació.

L'objectiu, com ha reconegut Molné, és 'esgotar el jaciment' per poder descobrir el recinte sobirà i el jussà, que està pendent de determinar-ne l'excavació.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT