PUBLICITAT

El juliol, per al jazz...

  • Escaldes destina 37.000 euros als dos cicles d'estiu: 24 concerts, aquest any tots a la plaça Coprínceps
A. L.
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Geni Barry, al vibràfon, en l'última visita a Escaldes el juliol del 2007; el 13 de juliol torna a Coprínceps. Foto: EL PERIÒDIC

Ahir eren els Vespres d'estiu lauredians, i avui és el torn de l'escaldenc Colors de Música, temporada d'estiu, que aquest curs programa un total de 24 concerts dividits en els dos cicles a la fresca habituals: el Jazz al Carrer, la setmana de juliol, i Músiques del Món, que s'allargarà durant tot l'agost. Com mana la tradició, dèiem, però amb algun detallet nou respecte a les edicions precedents: d'entrada, totes les actuacions tindran lloc aquest 2012 a la plaça Coprínceps. Ha passat a millor vida la benintencionada idea de descentralitzar el cicle i traslladar-ne part del cartell a la plaça de la Creu Blanca. Per qüestions logístiques, explicava ahir la consellera de Cultura, Núria Barquín –és més sostenible muntar i equipar un escenari que no dos– i perquè –no ens enganyem, va venir a dir– és molt més realista atreure públic al centre de la parròquia que no a la part alta. I en temps de vaques magres la inversió –37.000 euros en total, exactament el mateix pessic que l'any passat–s'ha d'amortitzar. Les bones intencions, per als temps de bonança; i els experiments, amb graciosa. També ha passat a millor vida, i per motius similars, l'apartat clàssic amb què fins fa dos estius s'atrevia a programar Escaldes. L'any passat ja es va aparcar fins a la tardor; i no se'n va saber mai més res. Aquest 2012, cau definitivament del cartell. En fi, mals temps per a la lírica.

històrics del jazz a la setmana / En canvi, sobreviu el Jazz al Carrer, el plat fort del juliol escaldenc. I ho fa amb més vigor que mai –des que es va liquidar el Festival, s'entén– i tota una setmana consagrada a la música negra: entre el 9 i el 14 de juliol desfilaran cada tarda per Coprínceps (19 hores) algunes de les patums del jazz català. Noms –diguem-ho tot– en molts dels casos ja coneguts pel públic escaldenc, però amb la que està caient no ens posarem llepafils. Els primers de tots –per ordre cronològic, ep– són Llibert Fortuny i Manel Camp: saxofonista i pianista estrenen el 9 de juliol el cicle amb Populina: així és com es titula el nou espectacle del duet, on passen pel sedàs jazzístic temes del cançoner tradicional català, des del Cant dels ocells fins a Muntanyes del Canigó, Paraules d'amor, El noi de la mare i El rossinyol. També han passat per Escaldes Ignazi Terraza i Raynald Colom: pianista i trompetista tornaran l'11 de juliol amb la vocalista Susanna Sheiman, el trio de Terraza –Horacio Fumero, al contrabaix, i Esteve Pi, a la bateria– i un repertori de swings ballables. Un altre vell conegut –i aquest, dels temps heroics del Festival de jazz: en va ser la mà dreta del padrí, tete Montoliu– és Geni Barry, rei del vibràfon, que tornarà el 13 de juliol a la plaça Coprínceps un lustre després de la seva última escapada al país. Ho farà amb els temes de l'últim disc, I want to talk about you.

El cartell del Jazz al carrer el completen el Joan Vidal Sextet (10 de juliol), August Tharrats Trio (12 de juliol) i Doc Scanlon's Cool Cats (14 de juliol, excepcionalment en sessió doble de tarda i de nit). El bateria català debuta al Principat amb el projecte Deptford Suite, inspirat en l'obra del novel·lista canadenc Robertson Davies i que tasta tant el jazz d'autor com el free i la música contemporània. Prometedor, com es veu. Tharrats, de la seva banda, compareix al capdavant del seu tercet, la formació canònica del pianista de blues, i un repertori que –ho saben els seguidors de l'històric intèrpret– fa parada i fonda en el bugui-bugui. L'última cita de la Setmana és amb Doc Scanlon's Cool Cats, amb una vetllada doble en què el contrabaixista i vocalista repassarà el repertori de swing perquè els ballarins de Ball&Swing Andorras'hi llueixin. Serà el 14 de juliol.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT