PUBLICITAT

El ministeri diu que «no hi ha novetats» sobre la fusió amb els Cantors Lliures

  • La formació que dirigeix Metayer clausura avui a Meritxell la gira d'estiu
EL PERIÒDIC
CANILLO

Periodic
Els Petits Cantors Lliures, al concert de Meritxell del 2011, al santuari canillenc Foto: el periòdic

Han transcorregut tres mesos llargs des que el ministre de Cultura, Albert Esteve, va donar per liquidat el Cor Nacional. El ministre va al·legar aleshores la impossibilitat d'enquadrar el Consorci dels Petits Cantors sota el paraigües d'una fundació que havia de compartir amb l'ONCA, i es va comprometre a impulsar un nou Cor Nacional. Amb dos requisits, com recordarà el lector: implicar-hi el mecenatge privat i enrolar en la refundació els Cantors Lliures. Es va donar el termini d'un any, i el cert és que s'ho està prenent amb calma: el ministeri va assegurar dies enrere que no hi ha hagut cap contacte amb la formació que dirigeix Catherine Metayer i que, per tant, el Cor Nacional continua en stand by. Exactament com ha estat els últims tres anys, des que la tardor del 2009 el govern socialdemòcrata va acordar la destitució fulminant de Metayer i començar un nou cor de zero: es va contractar la catalana Elisenda Carrasco per dirigir un ambiciós projecte que incloïa fins a tres formacions corals. Un projecte que no va arribar a arrencar: El contracte de Carrasco va ser rescindit l'abril passat, un any i 45.000 euros després, sense haver dirigit ni un sol concert.

Mentrestant, els Cantors Lliures han anat fent el seu camí. El president de l'associació, Carles Ensenyat, es mostrava a l'abril disposat a «reconduir la situació», «fer un esforç per crear un sol Cor» i aportar «cantaires i professorat» a la nova formació que vol impulsar el ministeri. Calia, però, que Esteve fes un primer gest de distensió. Un gest que pel que es veu no acaba d'arribar. Així que la vida continua: després del ja habitual concert de maig a la catedral de la Seu, els Lliures clausuren aquest vespre a Meritxell la gira d'estiu. Acompanyats pel pianista Jordi Barceló, el cor ha protagonitzat set concerts –vuit, amb el d'avui– per l'est de França, en un itinerari que va començar el 7 de juliol per Reze (la Bretanya) i que ha passat per Dol, Ponmain, Derval, Le Pouliguen, Vannes i Courcoury. La trentena llarga de cantaires descansarà ara fins al setembre per reaparèixer novament a Meritxell, en el tradicional concert de la Diada al santuari canillenc.

Començarà aleshores la tercera temporada dels Lliures, que han mantingut durant tot aquest temps i en solitari la flama d'un cor infantil al país. Cal recordar que la formació s'ha sufragat durant tot aquest temps amb aportacions de particulars, i que no ha rebut ni un euro de subvenció pública. També s'ha de dir que l'associació que presideix Ensenyat mai no ha fet públic el pressupost, tot i que –segons ell mateix– és un 30% inferior al que gestionava el desaparegut Cor Nacional –100.000 euros, que es repartien els dos membres del Consorci: el Govern (80.000) i el comú d'Encamp (20.000).



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT