PUBLICITAT

L'ENA es resigna a donar suport al teatre aficionat i a «fer pedagogia»

  • Anna Frases estrena a Les Fontetes un muntatge destinat al públic infantil
A. L.
LA MASSANA

Periodic
La ballarina Anna Frases, en l'últim assaig d'El somni de la terra, ahir a les Fontetes Foto: ÀLEX LARA

Corren temps durs per a l'Escena Nacional. Enrere, molt enrere han quedat els anys de les (diguem-ne) vaques grasses, dels muntatges ambiciosos –Borís I, Un tramvia anomenat desig, Coral romput– i d'aquelles minitemporades que durant la tardor convertien les Fontetes en saludable epicentre escènic del país. Tot allò ha passat a la història i –el que és més inquietant– no se sap si mai més tornarà. El curs passat l'ENA ja va aixecar el peu de l'accelerador, i aquesta temporada s'han confirmat les pitjors expectatives: la institució que dirigeix Ester Nadal s'ha limitat a coproduir un espectacle professional –l'adaptació dramàtica d'Obaga, a càrrec de Torb Teatre–, s'ha resignat a «presentar» a la seva seu massanenca els muntatges de les companyies aficionades del país –La veritat, S de Shakespeare i Desmuntant Harry, a càrrec aquesta última del grup estable de l'Aula de teatre, i que s'estrena el 24 d'octubre a les Fontetes– i s'ha centrat en el vessant més pedagògic: la Mostra de Teatre Jove.

Escàs bagatge per a una institució que es vol nacional des del nom, però un bany de realitat al qual ens haurem d'anar acostumant. ¿Poca cosa? «Amb els recursos de què disposàvem hem tocat els tres àmbits que constitueixen la nostra raó de ser: el teatre professional, l'aficionat i la base. I precisament en aquest últim hem fet molta feina a l'ombra, que no es veu però s'ha de fer: formar els professors de la Mostra, per exemple», es defensa Nadal. ¿Serà aquesta la tònica de futures temporades de l'ENA? ¿Continuarà en aquesta mena de llimb escènic? ¿Ha perdut la confiança dels patrons, el ministeri de Cultura, la Fundació Crèdit Andorrà i el comú de la Massana? ¿O es tracta d'un stand by conjuntural i recuperarà en el futur la velocitat de creuer? Ni la directora, enigmàtica, no semblava tenir-ho gaire clar, ahir: «De moment, la temporada s'acaba aquí». ¿Serà aquest el format del futur? «En parlarem més endavant».

El cas és que la temporada de l'ENA entra a la recta final amb l'estrena, avui mateix a les Fontetes, d'El somni de la terra, un muntatge creat i interpretat per la ballarina Anna Frases (Líquid Dansa), i que pretén cobrir un nínxol fins ara negligit als escenaris del país: el públic estrictament infantil, d'entre 4 i 6 anys. Per a aquest espectador tan especial ha aixecat Frases un conte escènic amb missatge conservacionista, perquè pretén conscienciar els més petits de la importància del reciclatge. Conscient que el més difícil de treballar amb aquesta franja d'edat és captar l'atenció de l'espectador, Frases ha integrat els nens a l'escenari, de manera que participin activament en la funció. Estiguin tranquils els progenitors, que podran seguir l'obra des dels seients de platea. L'estrena, ja s'ha dit, aquest vespre a la Massana. Hi ha una desena de funcions més programades a diverses escoles del país. Nadal va lloar ahir un producte insòlit, tant pel destinatari final com perquè la idea va sorgir de La Moixera Educació Ambiental, que la va proposar a l'ENA. El resultat d'aquesta feliç i rara sinergia, avui a les Fontetes.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT