PUBLICITAT

La cartellera: més espanyola que mai

  • ?Lo imposible' lidera el rànking de l'any, amb tres pel·licules espanyoles entre les 10 més vistes
A. L.
ESCALDES-ENGORDANY

No ha pogut ser: tot i l'arrencada històrica que va protagonitzar Amanecer 2 –més de 3.700 entrades el primer ca de setmana, rècord absolut a Illa Carlemany que augurava un resultat final estratosfèric– l'última entrega de la saga Crepúsculo no va aconseguir desbancar el gran blocbuster de la temporada del primer lloc de les més vistes del 2012. Ja saben: Lo imposible, el drama de supervivència amb ribets terrorífics i el tsunami del 2004 al fons amb què el català Juan Antonio Bayona ha rebentat les taquilles de mig món.

També aquí va arrasar des de l'estrena, el 12 d'octubre, i en tan sols dues setmanes es va enfilar fins a la primera posició de l'any. Un lloc de privilegi que ja no ha abandonat i que la confirma com la pel·lícula del 2012. I això que no ho tenia fàcil: Amanecer 2 tenia tots els ingredients per aixafar-li la guitarra. Però al final no li ha fet ni pessigolles. El cas és que el desenllaç de les aventures vampíriques de Bella, Edward i companyia s'ha hagut de conformar amb la medalla de plata, que tampoc no està malament –i segueix la tònica espanyola, on la pel·lícula de Bayona va doblar la taquilla de la seva immediata seguidora– amb Intocable completant el podi del curs. Una campanada majúscula, aquesta última –i ho confirma el gerent del multisala escaldenc, José Jaime López: ¡va resistir tres mesos a la cartellera: quasi tant com Avatar!– perquè aquesta amable comèdia amb missatge del duet Natache/Toledano ha relegat a la quarta posició del rànking tot un Skyfall, l'última aventura de Bond, James Bond, que semblava cridada a més altes fites però que s'ha hagut de conformar amb un lloc de comparsa.

Val a dir que el podi dels cines Illa calca els resultats de l'any a les sales espanyoles, on també han imposat la seva llei Lo imposible, Amanecer 2 i Intocable. Per darrere, les coses canvien una mica –Skyfall cau a Espanya fins a la 9a posició– però es repeteixen els títols amb lleugers salts en la classificació. I posats a buscar un tret caractéristic al rànquing del 2012, ho tenim fàcil: la cinematografia espanyola ha col·locat tres pel·lícules al top 10: a banda de Lo imposible també hi ensenyen la poteta Las aventuras de Tadeo Jones, elsorprenent títol d'animació d'Enrique Gato, en un molt meritori 6è lloc, i Tengo ganas de ti, la seqüela de Tres metros sobre el cielo, amb el guaperes Mario Casas com a ganxo, que competia amb Amanecer 2 pel favor del públic adolescent i que s'ha enfilat fins a la novena plaça. La llista la completen Ted, la inefable comèdia protagonitzada per Mark Whalberg; Los Vengadores, la inevitable entrega superheroica de l'any, i Brave (Indomable), l'última i (com sempre) estupenda producció de Pixar. No ens descuidem d'El hòbbit, estrenada el 14 de desembre i que amb tan sols dues setmanes n'ha fet prou per picar a la porta de les més taquilleres: la tenim ja en la setena posició. I pujant.

Tot i que la direcció del multisales no ha facilitat aquest any dades –ni d'espectadors ni de recaptació– podem posar en context el rànquing del 2012 si el relacionem amb la classificació històrica dels cines Illa: el primer lloc continua en mans de James Cameron, que se'l va apropiar el 2010 amb Avatar i a qui ni tan sols Bayona ha pogut desbancar d'allà dalt de tot. I d'Avatar sí que en tenim dades: va deixar 147.000 euros a taquilla. Fins aquest any li seguia Up, un altre fill de can Pixar, amb uns molt més discrets 43.000 euros de recaptació. Així que Lo imposible l'haurem de posar –per fer-nos-en una idea– en algun lloc entre els 43.000 euros d'Up i els 147.000 d'Avatar. Cal afegir-hi que fins a sis títols estrenats aquest 2012 han saltat directament al top 10 històric d'Illa Carlemany: a banda de Lo imposible, també han trobat un lloc per a la posteritat Amanecer 2, Skyfall, Ted, Las aventuras de Tadeo Jones i El hòbbit, que ja hem dit que apunta alt, molt alt. La llista la completen Torrente 4, Fast Five, Piratas del Caribe i –atenció– Les aventures de Tintín: el secret de l'unicorni, l'únic títol en català que ensenya la poteta entre les pel·lícules més vistes en els cinc anys de vida del multisala.

Hi ha hagut també cine en català, és clar, una de les apostes estratègiques dels cines Illa. Val a dir que cap de les pel·lícules estrenades al Principat en la llengua oficial s'ha col·locat aquest any entre les deu més vistes. És clar que les coses potser haurien anat d'una altra manera si s'haguessin projectat a Escaldes Albada 2 o Les aventures de Tadeu Jones, en lloc de les còpies en castellà. Entre el top 5 en català sorprèn trobar-hi al costat d'Hotel Transilvania, Pirates! i A Roma amb amor –l'última de Woody Allen– El secret dels 24 esglaons, producció discretíssima –i això, sent molt generosos– que tenia com a màxim al·licient el fet que es va rodar en localitzacions del país. Ah, sí, i la presència de l'actor Maxi Iglesias, que es limita a això: a ser-hi.

Per acabar amb els rànquings, i si busquem a l'hemeroteca la llista de les pel·lícules en català més taquilleres, només n'hi trobarem una de les estrenades aquests 2012: A Roma amb amor, precisament,però gairebé a la cua de tot. La medalla d'or és naturalment per a Les aventures de Tintín, i la segueixen, ja de lluny, Floquet de neu, Planet 51, la saga Millenium, Arthur i els minimoys, Ice Age i les dues primeres entregues de Harry Potter. Això sí, el mateix López va confirmar ahir que Illa Carlemany està disposada a prorrogar l'acord amb el Ministeri de Cultura per subvencionar amb una quantitat que oscil·la entre els 400 i els 1-000 euros cada pel·lícula que s'estreni en català al Principat. Ara caldrà veure què en pensa l'Executiu.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT