PUBLICITAT

El Govern reconeix que caldrà insistir en la divulgació de l'IGI

  • Cinca diu que les grans i les mitjanes empreses assimilen bé l'impost però no és el cas de les petites
GLÒRIA GURDÓ
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El ministre de Finances i de la Funció Pública, Jordi Cinca, en una roda de premsa a l'edifici administratiu. Foto: ÀLEX LARA

El ministre de Finances i de la Funció Pública, Jordi Cinca, va reconèixer ahir en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, que «si bé les grans i les mitjanes empreses han entès raonablement el nou impost general indirecte (IGI), les petites empreses i els ciutadans no tant». Per això, va insistir en què «el Govern continuarà fent difusió de l'impost i desplegant una política de pedagogia per explicar que l'entrada en vigor l'IGI no té res a veure en què hi hagi un increment de preus». Tot i que també va reconèixer que algú es pot sentir predisposat a incrementar-los «perquè estem en un marc de lliure mercat, en general això no ha de ser així sinó tot al contrari» va puntualitzar referint-se al fet que alguns productes guanyen en competitivitat, perquè suporten un tipus més baix del que suportaven fins ara. Cinca també va destacar que el tipus de l'IGI general –i també màxim– del 4,5% és molt competitiu si es compara amb els màxims que apliquen els països veïns a la mateixa figura impositiva (21% per a l'IVA a Espanya i el 19,6% per a la TVA a França).

un impost neutre/ El ministre de Finances també va insistir en què «l'IGI és un impost neutre i per això bona part de l'empresariat l'havia reclamat durant molts anys perquè qui suporta l'impost és el client final i no l'empresari». Cinca va argumentar que «l'impost indirecte permet deduir costos que fins ara no es podien descomptar» i va reiterar que «no hi ha cap raó perquè pugin els preus tret d'alguna excepció puntual, a menys que els empresaris tinguin la voluntat d'augmentar els marges». I va concloure que «lluny d'empitjorar la situació per al comerç, l'IGI l'ha millorat». La valoració del ministre de Finances per als primers dies d'aplicació de l'impost també va ser positiva. I va destacar la posada en pràctica amb normalitat dels nous procediments a la Duana. Tot i els canvis informàtics i els nous protocols «els tràmits a la Duana són més àgils i no hi hagut entrebancs especials des de començaments d'any que són dates de màxima afluència», va explicar.

A nivell d'empresa Cinca va afirmar que «tothom s'ha posat en marxa malgrat que la introducció del nou impost hagi suposat un esforç administratiu i comptable amb més o menys dificultats, o més o menys dubtes». I va afegir que «a partir de les primeres liquidacions, que es faran de manera esglaonada segons la mida dels negocis, anirem detectant els problemes i anticipant-los». El ministre de Finances va recordar que les empreses que facturen més de 3,6 milions d'euros faran una declaració mensual i que la primera serà entre finals de gener i començaments de gener. «Aquesta primera liquidació permetrà analitzar les dificultats més importants que aniran apareixen i ens anticiparem a la segona tanda». Aquesta serà a finals del primer trimestre per a les empreses que facturen més de 250.000 euros però menys de 3,6 milions a l'any i que tenen l'obligació de liquidar l'impost cada tres mesos. Cinca va dir que «són la majoria d'empreses del país» i va afegir que «també ens permetran anticipar la tercera tanda que és per a les empreses més petites que no arriben a aquesta facturació i que faran la declaració semestral» va dir.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT