PUBLICITAT

Primeres veus de DA a favor de l'avortament i la unió gai

  • El secretari d'organització crítica les formes que no «el fons» del posicionament del PS
J. R. / EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
El portaveu de Demòcrates per Andorra (DA), Xavier Herver i el secretari d'organització, Estanislau Sangrà, fullejant l'edició d'ahir de El Periòdic Foto: TONY LARA

El secretari d'organització de Demòcrates per Andorra Estanislau Sangrà, va respondre ahir a les crítiques del president del PS, Víctor Naudi, i el president del Grup Parlamentari Socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, sobre el seu posicionament «poc progressista» respecte al debat del matrimoni homosexual i la despenalització de l'avortament. Sangrà va assegurar que el que no comparteix és la forma en què el PS va plantejar aquest debat, sense tenir en compte un consens amb la institució dels coprínceps. Tal com va indicar en el fons de la qüestió, però, «personalment sóc favorable» a la despenalització de l'avortament en determinats supòsits i al matrimoni homosexual, però que també respecta els qui no hi estan d'acord

Després de l'anunci del Partit Socialdemòcrata d'engegar una iniciativa legislativa per a la despenalització de l'avortament i el reconeixement del matrimoni homosexual, el secretari d'organització de DA, Estanislau Sangrà va criticar que no es tingués en compte els coprínceps. Després de les declaracions de Sangrà, el president del PS, Víctor Naudi, va criticar-lo assegurant que era «més conservador que mossèn Ramon Sàrries». Al repecte Sangrà va opinar que «és graciós», i que no li suposa cap problema que el comparin amb aquesta persona. Tot i així va dubtar de si és una frase pròpia o «és d'aquelles que li agrada colar a Jaume Bartumeu» i va demanar que «intentem deixar les pallassades per a temes menys seriosos».

En resposta a Naudi, Sangrà va recordar que el que critica no és el fons del debat sinó la forma en què el PS ho vol plantejar, directament al Consell General. Segons Sangrà, amb una qüestió d'aquesta magnitud, tenint en compte que un dels coprínceps és arquebisbe, «s'ha de ser especialment curós». Considera que és millor «buscar un territori de consens» i no plantejar-ho «a fets consumats», i que per tant el que falla «de manera estrepitosa és el procediment».

A més Sangrà va considerar que «és un debat que no em sorprèn», perquè assegura que «la societat andorrana està tant o més preparada que qualsevol altra societat per assumir aquest tipus de debats amb les implicacions que puguin tenir».

D'altra banda, Sangrà també va respondre a les declaracions que va fer el president del Grup Parlamentari Socialdemòcrata, Jaume Bartumeu dient que «no podem treballar sobre si els coprínceps acceptaran o no, perquè hem de saber quin és el seu paper». Bartumeu també va titllar Sangrà de «polític d'extrema dreta» i va criticar que aquest «va fer campanya contra la Constitució».

En aquest sentit, Sangrà va lamentar la «dèria» de Bartumeu per «posar bones notes de comportament democràtic o constitucional», i va afegit que «això em fa pensar en la dita espanyola ‘Dime de qué presumes y te diré de qué careces'» A més, va opinar que Bartumeu va mostrar «la seva faceta més esquerpa i faltona».

reforma de les pensions / El secretari d'organització de DA va qualificar «d'insostenible» l'actual branca de jubilació de la CASS en consonància amb la tesi expressada divendres passat pel ministre de finances i funció pública, Jordi Cinca durant la presentació al Consell General del darrer estudi acturial. Segons Sangrà cal un consens més allà dels partits polítics per tirar endavant una reforma en profunditat de les pensions. Una de les necessitats és diversificar la procedència de les pensions, que haurien de tenir tres orígens: la CASS, els complements de jubilació de les empreses i les assegurances privades. Per al secretari d'organització la voluntat no és afavorir les asseguradores privades, sinó respondre a les recomanacions internacionals que segueixen «tots els països del nostre entorn».

A més DA veu «valentes i necessàries» les mesures a emprendre que ja va apuntar el ministre, com és la modificació dels percentatges de cotització, l'increment dels anys necessaris per poder rebre les pensions, modificar els factors de conversió i d'altres, que asseguren que cal afrontar. Sangrà va convidar al PS a afrontar aquesta reforma del tot necessària que «garanteixi la viabilitat del sistema fins a la propera generació», actuant en dos vies, una per allargar la viabilitat a curt i mitjà termini i una altra per repensar el model de viabilitat a llarg termini.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT