PUBLICITAT

Una festa més popular que mai per a l'aniversari

  • La commemoració de dos dies va començar amb un programa de concerts H Els esbarts i el Consell van capitalitzar els actes d'ahir
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Unes nenes intenten parlar pels micròfons que utilitzen els parlamentaris en les sessions del Consell. A la galeria, la calçotada a Encamp, ahir Foto: ÀLEX LARA

La commemoració dels 20 anys de Constitució a ser una festa més popular que mai, malgrat el mal temps. El programa va començar amb la trobada d'Esbarts al nou edifici del Consell General que va aplegar centenars de persones. Cada cos dansaire va oferir una dansa típica de l'extens costumari andorrà. El públic va aprofitar la cita i la jornada de portes obertes per visitar la nova seu parlamentària i la Casa de la Vall, on Patrimoni Cultural va organitzar visites guiades per conèixer la història de la institució.

Els actes festius van continuar a la tarda amb el concert de l'Orquestra Nacional Clàssica d'Andorra (ONCA) al Centre de Congressos d'Andorra la Vella, la calçotada d'Encamp i la tradicional sessió de Consell General, amb posterior recepció. L'ONCA va oferir un programa convencional amb peces com Divertimento en re major de Wolfgang A. Mozart, la Serenata per a cordes en mi menor d'Edward Elgar, Miniatures, de Joan Manén, Suite andorrana, que inclou temes de Joan Roure, Daniel Areny i Pere Bardagí, Tres postals il·luminades de Xavier Montsalvatge i Sant Martí del Canigó, de Pau Casals. Gerard Claret va ser el concertino director del concert ofert per la Fundació ONCA amb el mecenatge de Govern d'Andorra i la Fundació Crèdit Andorrà.

Aquest any la celebració es va allargar durant dos dies i dimecres passat, el Cor dels Petits Cantors Lliures va obrir la festa posant veu a la primera jornada. Els joves músics van tornar a fer el ple al vestíbul del nou edifici del Consell General. El programa va incloure cançons populars com ara l'himne nacional o el Cant dels Ocells. L'actuació es va inscriure en la línia d'una festa més participativa, tal com va assegurar la subsíndica general, Mònica Bonell. La festa va continuar al vespre tindrà lloc el concert de rock de Less is More, The Velvet Blues Band i de Punkers Love the 80's al Prat del Roure.

Calçotada a Encamp

El Complex esportiu i sociocultural d'Encamp es va convertir ahir al migdia en una gran sala de banquets per repartir 7.500 calçots i 100 quilos de botifarra. La neu i el fred no van desanimar els comensals que, segons la cap de Departament de Cultura i Afers Socials del comú, Helena Laza, van ser més nombrosos que l'any passat. «Hem tingut molta més gent que l'any passat» va dir. Per setè any consecutiu, Encamp va organitzar una calçotada popular amb motiu del Dia de la Constitució. Un acte que està «arrelat» va afirmar Laza, i que després d'esgotar les racions l'any passat, en aquesta edició es van augmentar, de 7.000 a 7.500 calçots i de 80 a 100 quilos de carn. Tot i que la neu va impedir que el dinar es pogués fer a l'aire lliure, l'afluència de públic no va fallar cosa que «vol dir que Andorra és un país de neu i a la gent no li fa por sortir» va argumentar Laza. Entre els assistents, també hi va haver molts turistes que es van apropar a tastar els calçots. També el fet que aquest cop s'hagin programat diversos actes durant tot el dia ha estat considerat de forma positiva per Laza ja que ‘és interessant que entre tots fem una programació i que estigui repartida durant el dia'.

A l'estranger

Els Solistes de la Jonca també oferiran un concert a Brussel·les, dilluns que ve. El quartet format per Francesc Planella i Àlex Arajol (violins), Sílvia Garcia (viola) i Mireia Planas (violoncel), actuarà al Palau de les Acadèmies per commemorar els 20 anys de la Constitució. L'acte està organitzat per l'Ambaixada d'Andorra i el programa començarà amb la suite burlesca Don Quixot TWV 55:G10 de Telemann, compositor alemany de la transició entre el barroc i els inicis del classicisme. A continuació, oferirà Vistes al mar d'Eduard Toldrà, una peça escrita en la postguerra europea, l'any 1920. I Clourà l'actuació l'himne nacional d'Andorra.

Finalment, els cantautors andorrans Oriol Vilella i Ferran Pallarés també van oferir ahir a la tarda, un concert al Lectorat de català de Praga. Vilella i Pallarés van interpretar un repertori de 10 cançons als estudiants. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT