PUBLICITAT

Un esquiador perd la vida en una allau al pic de la Serrera

  • El jove es trobava entre el Pic de la Serrera i la Collada de Meners, al costat de Sorteny, amb una companya, de 30 anys i nacionalitat espanyola
15032013-allau
Les dues allaus 'observen perfectament en aquesta foto feta ahir a la tarda, després de l'accident. Foto: ÀLEX LARA

La segona persona rescatada pel GRM a l'allau del Pic de la Serrera ha resultat morta després que les tasques de reanimació que se li han practicat des del moment que ha estat trobada no haguessin fructificat. L'home, de 37 anys, nacionalitat francesa i resident a la Massana, practicava esquí de muntanya acompanyat d'una noia de 30 anys, nacionalitat espanyola i també resident al país, que ha estat la primera en ser trobada i que roman ingressada a l'UCI de l'Hospital Nostra Senyora de Meritxell en estat crític segons ha informat el cap de guàrdia del centre hospitalari.
Text:

El jove ha ingressat a l'Hospital Nostra Senyora de Meritxell mentre li practicaven tasques de reanimació, unes tasques que s'han iniciat des del mateix moment que l'han trobat els membres del GRM. Feia més d'una hora que havia quedat enterrat per l'allau que s'ha produït entre el Pic de la Serrera i la Collada dels Meners pels volts de les dues del migdia. La víctima presentava un traumatisme cranioencefàlic i hipotèrmia, segons ha informat el cap de guàrdia.

L'allau també ha atrapat la jove que l'acompanyava mentre tots dos practicaven esquí de muntanya. A ella l'han pogut rescatar la primera, pels volts de quarts de tres de la tarda. Roman ingressada a l'UCI en estat crític, segons el cap de guàrdia, amb amb fractura de pelvis i diversos òrgans afectats per la hipotèrmia.

El rescat
De la seva banda, els Bombers han explicat que la recerca dels cossos ha estat molt complicada perquè no portaven cap tipus de detectors. Segons el responsable del Grup de Rescat de Muntanya, Òscar Santos, l'allau ha estat d'aproximadament de 200 metres, i les víctimes s'han trobat a la meitat del recorregut, enterrades a uns 30 centímetres.

Tal com ha relatat el responsable del GRM, primer s'ha fet una recerca per trobar els cossos amb ARVA i posteriorment amb el sistema Recco, sense detectar cap tipus de senyals, i per això el rescat s'ha vist dificultat. Així, Santos ha reconegut que si haguessin portat algun sistema de detecció, se'ls hagués pogut trobar molt més aviat.

La troballa dels cossos s'ha pogut fer gràcies a la col·laboració de dos testimonis presencials que han guiat els bombers en la recerca, i d'aquesta manera s'ha pogut acotar molt més l'àrea de recerca. El primer cos trobat ha estat el de la dona, gràcies a que s'ha vist un guant de la víctima i s'ha pogut localitzar el cos.

Segons el relat del cap del GRM, quan han trobat la noia tenia les constants vitals, s'ha procedit a estabilitzar-la i traslladar-la a l'hospital per continuar amb la recerca del segon afectat. L'home ha estat trobat aproximadament una hora més tard i se l'ha intentat reanimar tant in situ, com posteriorment durant el trasllat en helicòpter a l'hospital, on finalment ha mort.

Tal i com ha explicat Santos, no ha calgut fer sondatge per trobar els cossos, tot i que s'ha estat a punt. La recerca s'ha centrat en seguir les indicacions dels testimonis, en que els gossos busquessin rastres i en fer vols en helicòpter per la zona per visualitzar algun indici.

L'allau de placa de grans dimensions s'ha trencat de cop, però en tres parts, ha explicat el responsable del GRM, que ha volgut destacar que el lloc es troba en una mala zona, amb mala orientació. No obstant, Santos ha reconegut que l'allau s'ha desencadenat al pas dels dos excursionistes.

Finalment, Santos ha explicat que mentre sobrevolaven les muntanyes s'anaven produint molts trencaments de plaques a les muntanyes properes, fet que demostra que el risc d'allaus és elevadíssim. De fet, Santos ha avançat que pujaran fins 5/5 el risc d'allaus per aquest dies, ja que tota la zona forapistes està molt perillosa.

 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT