PUBLICITAT

Andorra revisarà l'acord sobre la fiscalitat de l'estalvi en l'immediat

  • El Copríncep aposta per l'intercanvi automàtic d'informació amb l'UE en un termini raonable
  • Martí reitera el compromís de complir amb els estàndards internacionals de transparència
L. F. M / G. GURDÓ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
El cap de Govern, Toni Martí, i el Copríncep francès, François Hollande, en una encaixada de mans, ahir Foto: JACQUES DEMARTHON

El Copríncep francès i President de la República, François Hollande, va prendre nota amb satisfacció «de la intenció del Govern de participar ràpidament en les negociacions amb la Unió Europea sobre la revisió de l'acord sobre la fiscalitat de les rendes de l'estalvi, i per tenir en compte, en un termini de temps raonable, la possibilitat d'intercanvi automàtic d'informació amb els membres de la Unió Europea», segons els comunicats que van fer públics ahir l'Elisi i el Govern d'Andorra. El cap de Govern, Toni Martí, va dir després de la reunió que «evidentment hem parlat també de la fiscalitat sobre l'estalvi, aquí hi ha una garantia, el Govern d'Andorra està disposat a tornar-lo a negociar». I va reiterar el compromís d'Andorra per complir els estàndards internacionals en matèria de transparència financera i d'examinar d'acord amb un calendari raonable la perspectiva d'evolució d'aquests estàndards.

Martí que va viatjar a Paris per informar el Copríncep –com ho exigeix la Constitució andorrana– dels afers del Principat, va explicar a Hollande que abans del 30 de juny, el projecte de llei de creació d'un impost sobre la renda de les persones físiques entrarà a tràmit parlamentari. Cosa que l'Elisi valora com «una llei que forma part de les decisions adoptades pel Principat per adaptar gradualment la seva fiscalitat als estàndards internacionals». Martí va afegir que el ministre d'Afers Exteriors, Gilbert Saboya, «li ha explicat la nostra posició per acostar-nos de manera progressiva al mercat únic i les negociacions que estem portant amb San Marino i Monàco», i va argumentar que «tothom sap que aquí tenim una oportunitat, és la primera vegada que Europa té bona predisposició per buscar un encaix per aquests països». Saboya també va explicar al Copríncep els treballs i avenços assolits en l'aproximació d'Andorra a la Unió Europea i va demanar-li suport en aquesta qüestió. Martí va concloure aquest contingut de la reunió afirmant que «ha estat una reunió molt profitosa i Andorra ha de continuar essent molt fidel als compromisos contrets a nivell internacional».

Relacions franco-andorranes / Les relacions franco-andorranes, en l'àmbit de l'Educació i de la cooperació en matèria policial i duanera i de seguretat civil també van ser a l'ordre del dia. Totes tres matèries són objecte de tres convenis que Andorra i França signaran en les pròximes setmanes. Martí es va felicitar per la renovació del Conveni d'Educació que té una durada de 10 anys i que assegura la permanència del sistema d'ensenyament francès en l'edifici educatiu andorrà. I també va valorar l'acord entre el Consell General de l'Arieja i l'Estat francès per reprendre les obres de la desviació d'Ax els Termes.

El Cap de govern es va comprometre a liderar accions per promoure els intercanvis econòmics entre Andorra i les regions frontereres i a estrènyer els lligams amb els Pirineus orientals i l'Arieja. A la qual cosa Hollande també va animar el cap de Govern «a prosseguir les reformes per modernitzar l'economia andorrana i permetre de retrobar, en el marc europeu, el camí del creixement».

Hollande també va comunicar al cap de Govern que destinarà els 250.000 euros de la seva assignació com a copríncep a millorar el Centre d'Acolliment d'Infants i 100.000 euros més a la Fundació Tutelar. Martí va agrair aquest gest que honora la sensibilitat del Copríncep francès per les qüestions socials. I li va renovar la invitació per visitar Andorra. Hollande va reafirmar la voluntat de fer-la efectiva tant aviat com pugui. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT