PUBLICITAT

Els socialdemòcrates lamenten que els demòcrates no regulin les rebaixes

  • També critiquen les presses per aprovar la llei de competència efectiva
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El president del Grup Parlamentari Socialdemòcrata, David Rios, en la roda de premsa, ahir Foto: ANA / M.T.

El grup parlamentari socialdemòcrata va criticar ahir que el projecte de llei de la competència efectiva i protecció del consumidor es tanqués de manera precipitada, i això no hagi permès analitzar si els llindars de quota de mercat que estableixen quan una pràctica és il·legal estan o no adaptats a les dimensions del país. D'altra banda, el president del grup, David Rios, va celebrar que finalment Andorra disposarà d'una llei del comerç i va valorar positivament que les esmenes de DA hagin millorat i enriquit el text, però pensa que és un error haver optat per no regular les rebaixes.

De fet, el PS considera que això afectarà la imatge del país, desconcertarà el consumidor i perjudicarà el petit comerç. Rios va voler destacar la preocupació suscitada pels llindars de quota de mercat que s'han fixat en el projecte de llei de la competència efectiva i protecció del consumidor, que es votarà el proper 13 de juny. I va indicar que el text estableix que no es considerarà una pràctica il·legal quan dues o més empreses vulguin arribar a un acord de preus o per controlar les importacions si no sobrepassen el 10% de la quota de mercat, un llindar que està estipulat a nivell europeu, però que el PS dubta de que sigui adequat per a un petit país com Andorra, ja que no s'ha fet cap estudi al respecte. «Vam demanar més temps per analitzar-ho i perquè no ens trobem amb la Batllia plena de demandes» va explicar Rios, que va lamentar que «hi havia pressa per tancar els treballs».

El president del grup parlamentari socialdemòcrata també va assegurar que «no compartim la voluntat de DA de tancar les lleis per data. I va afegir que té constància que alguna associació empresarial també havia demanat més temps per analitzar aquesta situació. Rios també va explicar els motius pels quals ha fet un vot particular i una reserva d'esmena en la proposició de llei del comerç. Així, tot i reconèixer que les esmenes de DA han servit per millorar i enriquir el text inicial del PS, va qualificar «d'error enorme» el fet que s'hagi optat per no regular els períodes de rebaixes. En opinió del PS, això afectarà la imatge d'Andorra, ja que «es mantindrà la visió d'un país que està sempre de rebaixes», cosa que segons Rios «a més de desconcertar el consumidor, afectarà la qualitat dels productes i perjudicarà el petit comerç».

Rios va assegurar que les associacions de petits comerciants havien demanat que es regulessin les rebaixes, ja que sinó estan en desavantatge amb les grans superfícies, que tenen una gran diversitat de productes i per tant, poden anar fent rebaixes de cada tipologia, al llarg de l'any. Per tot plegat, el PS considera que «el Govern s'ha volgut desentendre del problema, i que la valentia de DA ha desaparegut, perquè la llei que s'acabarà aprovant potenciarà el campi qui pugui».

Finalment, el president del grup parlamentari socialdemòcrata va opinar sobre els últims acords presos a nivell europeu per tornar a negociar amb els països tercers els acords de fiscalitat sobre l'estalvi, assegurant que les declaracions del Copríncep francès respecte de l'intercanvi automàtic signifiquen que aquesta qüestió «no es pot posposar i que Andorra ha de començar a treballar».

Pel que fa a la nova relació que vol assolir Andorra amb la Unió Europea, Rios va explicar que «hem mantingut una reunió amb el ministre d'Afers Exteriors i el PS està en la línia del que proposa el Govern» –és a dir, o acord d'associació o entrar a l'EEE–, i que «per tant faran pinya amb l'Executiu per emetre una veu uniforme cap a fora».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT