PUBLICITAT

La connexió de Gulías a Andorra es jutjarà a Galícia

  • L'Audiència Nacional torna el procés al jutge Vázquez Taín
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

La causa oberta a Galícia pel jutge Vázquez Taín a una organització contrabandista que introduïa il·legalment ingents quantitats de tabac per a la seva distribució al mercat espanyol, es jutjarà als Tribunals gallecs, en negar-se l'Audiència Nacional a assumir-ne la competència sobre la investigació, segons informava ahir el diari La Voz de Galicia.

El mateix s'aplicarà a d'altres organitzacions desmantellades en l'anomenada operació Alga, que tenien el seu epicentre a Andorra. La causa retornada pel Jutjat Central d'Instrucció número 6 a petició de la Fiscalia de l'Audiència Nacional, està desglossada en tres sumaris diferents. El primer se centra en l'organització que liderava Manuel Gulías García, un gallec que va ser detingut per primera vegada a Madrid, el gener de l'any passat, per ordre del jutge Vázquez Taín i sobre el qual pesen els càrrecs de contraban, blanqueig de capitals i frau a la hisenda pública. Gulías, establert des de fa dècades a Andorra, on va contraure matrimoni, està investigat des de fa anys per autoritats de diversos països que el consideren un dels principals contrabandistes de la Unió Europea, però mai havia estat detingut amb anterioritat.

El segon sumari inclourà els detinguts en l'última fase de l'operació Alga, efectuada a l'agost de l'any passat, en què van caure les organitzacions andorranes que es van fer amb el subministrament als distribuïdors gallecs que abans proveïa l'organització de Gulías. «Aquesta operació, que a Galícia va tenir el seu epicentre al mercat vigués de A Pedra i en el corunyès de Santa Lucia, estava molt vinculada amb Andorra, on van ser detinguts alguns dels més importants fabricants de marques blanques, membres de conegudes famílies del Principat, on es va desplaçar el jutge Taín per interrogar-los», explica el diari gallec. I afegeix: «que els andorrans siguin jutjats o no a Galícia dependrà del resultat d'un recurs que van presentar davant les màximes instàncies judicials del Principat contra una resolució d'un tribunal de primera instància que va reconèixer la competència dels tribunals espanyols per encausar-los». El tercer procés recollirà la part de la investigació referida al blanqueig de capitals que afecta fonamentalment a Manuel Gulías, la seva dona andorrana, les filles i les seves parelles, establertes a Silleda; i dues companyes sentimentals més de Gulías, una d'elles de nacionalitat uruguaiana. Cal recordar que en la primera causa, Gulías estarà acompanyat per sis imputats més per delictes de contraban i frau a la hisenda pública. Un d'ells era el responsable de la nau industrial situada al polígon industrial del Griñón, a la qual va arribar per carretera un contenidor procedent de Dubai, desembarcat a Màlaga, que contenia en el seu interior 900 caixes de tabac de la marca blanca Yesmoke, fabricat a Itàlia. En desmantellar-se aquesta organització Gulías la va substituir per la connexió andorrana imputada en el segon sumari instruït pel jutge Vázquez Taín.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT