PUBLICITAT

Programa d'inserció laboral per a discapacitats físics i sensorials

  • Benestar treballa en un pla d'integració a l'estil Agentas, i estudia vincular-ho amb el Servei d'Ocupació
CLARA GARNICA
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Un taller laboral, dins les instal·lacions de l'Escola Especialitzada Nostra Senyora de Meritxell Foto: ÀLEX LARA

La demanda pública d'augmentar les accions per a facilitar la inserció laboral de les persones amb alguna discapacitat és un tema recorrent i llargament demanat per part dels col·lectius que els representen. I més arran de l'esclat de la crisi econòmica, amb la seva pertinent destrucció de llocs de treball, que ha acabat afeblint les actuacions empresarials per a contractar treballadors amb algun tipus de minusvalidesa. Per tal de frenar aquesta caiguda de l'oferta de feines, i centrant-se especialment en el col·lectiu de persones amb discapacitats físiques o sensorials, el Departament de Benestar treballa en un programa que se centri en facilitar-ne la seva inserció al món laboral.

L'assessor tècnic de Benestar, Ramon Nicolau, va explicar que la idea del seu departament seria crear un programa, a l'estil Xeridell o també el d'Agentas (Agència de Treball amb Suport). Tots dos estan centrats en donar suport a persones amb discapacitats intel·lectuals o sensorials. En el cas de Xeridell, és un taller ocupacional que es desenvolupa dins les instal·lacions de l'Escola Especialitzada Nostra Senyora Meritxell (EENS) mentre que Agentas se centra en integrar els adults al món laboral mitjançant la inserció en empreses i institucions de la comunitat. Amb tot, el programa en el que treballa el Departament seria una barreja de tots dos, però per a minusvalideses físiques i sensorials. És a dir, potenciar la integració al món laboral de persones cegues, sordes o amb alguna deficiència física. Nicolau va reconèixer que aquests col·lectius reben poc suport per part de les institucions i que cal potenciar la seva inserció.

L'assessor de Benestar va explicar que estan estudiant opcions per coordinar aquest programa, les quals passen perquè es vinculi amb la pròpia Agentas, o directament amb el Servei d'Ocupació i les ofertes que aquest va publicant. La intenció del Departament és que aquest projecte vegi la llum l'any vinent, i per això ja s'està treballant en incloure'l al pressupost general 2014.

facilitats a les empreses / El programa treballaria per incloure aquest col·lectiu al món laboral, establint contactes amb empreses i facilitant-los també a ells la contractació de persones discapacitades físiques o sensorials. Per exemple, va explicar Nicolau, preparant els programes informàtics necessaris o qualsevol eina que la persona en concret pugui necessitar per al seu dia a dia laboral. Seria a l'estil Agentas, en què és la pròpia agència qui actua com a patró de la persona discapacitada.

El programa se sumaria a d'altres mesures ja implantades, les quals cerquen potenciar la inserció de persones discapacitades. Per exemple, el Govern es fa càrrec de les cotitzacions del col·lectiu fins al salari mínim, de manera que s'allibera a la patronal d'abonar aquesta quantitat.

En qualsevol cas, l'objectiu del programa de Benestar és intentar augmentar la nòmina de persones amb alguna minusvalidesa dins del món laboral. «En una situació com en la que ens trobem de falta de feina, només que col·loquéssim a tres persones ja seria una bona notícia», va manifestar Nicolau.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT