PUBLICITAT

La pedra malmet el 40% de les plantacions de tot Andorra

  • L'APRA creu que el 6% del cultiu afectat s'ha perdut i espera els perits per destruir- lo
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Unes mates de tabac amb les fulles ben foradades per la pedra en un camp d'Escaldes-Engordany Foto: ÀLEX LARA

L'Associació de Pagesos i Ramaders del Principat d'Andorra (APRA) va explicar ahir en un comunicat, que les precipitacions de pluja i pedra de les dues últimes setmanes, van malmetre el 40% de les plantacions de tot el país. A més, l'APRA també preveu la destrucció del 6% dels cultius afectats si els perits ho autoritzen a l'hora d'avaluar els danys. Els pagesos estimen que «la qualitat final de la collita de tabac 2013 es trobarà molt per sota de la de les darreres produccions a conseqüència dels factors climatològics adversos que incideixen de forma reiterada des de que va es iniciar la campanya». I recorden que les abundants pluges primaverals que «van iniciar-se seguidament al període previsible de gelades, van demorar de forma general la plantació del tabac a les diferents parròquies». El retard en la plantació ha obligat els pagesos a allargar el període de cultiu fins a mitjans o finals de setembre, segons les localitzacions.

Més inclemències / Si aquest fet per si sol ja augmenta el risc de moltes plantacions per la possibilitat que els afectin les primeres gelades de la tardor, l'estiu tampoc no els és gaire beneficiós. Així mateix, l'APRA exposa que «el període de pluja, que encara assota el país, ha tingut i té conseqüències fisiològiques en les mates de tabac que es tradueixen en un desenvolupament vegetatiu del cultiu molt per sota de l'habitual». I adverteix que això «comportarà una baixada del rendiment de les produccions molt important». I com que sempre plou sobre mullat, a «la manca de producció cal afegir que les abundants pluges han anat acompanyades, en una gran majoria de casos, de caiguda de pedra en major o menor intensitat que ha acabat afectant totes les parròquies» continua el comunicat. L'APRA també enumera els incidents més destacats, una vegada iniciat el període de cobertura de les plantacions el 22 de juny, i assenyala que «es van produir els dies 8, 10, 12, 13, 16, 17, 18, 20 i 23 de juliol, però els incidents del dia 16 van ser devastadors a Canillo, Ordino, la Massana i Sant Julià, i els del dia 20 per Andorra la Vella.

L'Associació reitera que «l'afectació mitjana al conjunt del país és d'un 40% de les plantacions, podent-se arribar-se a l'autorització de la destrucció del cultiu en un 6% dels casos si els perits encarregats de la seva avaluació així ho estimen en el moment de la valoració dels danys».

Dades provisionals / L'APRA va advertir però que «en qualsevol cas, les dades són provisionals, ja que encara no s'han recollit totes les declaracions de les possibles parcel·les afectades», perquè encara no s'ha esgotat el termini per fer la declaració de danys, que és de cinc dies hàbils després de l'accident. L'Associació també reitera que «per fer front als danys produïts per la pedra i el gel sobre els cultius, els colliters disposen d'un fons d'assegurança solidari». Es tracta d'una cobertura que s'activa una vegada es declara el sinistre i que compta amb la valoració tècnica de perits externs per valorar els danys soferts pels cultius. Els peritatges es poden fer a les parcel·les des del moment en què es talla la flor –l'anomenat escapçat– fins a la collita del tabac, ja que és en aquest període quan les plantes de tabac assoleixen el desenvolupament màxim i que la seva capacitat de reacció davant els incidents queda gairebé anul·lada. L'APRA precisa que les visites es fan en el moment més proper a la collita per obtenir les dades més reals possibles i limitar el màxim possible els desplaçaments a una mateixa parcel·la, com podria passar quan es produeixen vàries pedregades sobre la mateixa localització. I conclou que «els colliters continuen treballant per aconseguir la millor collita possible en el context actual, amb el mateix esperit de lluita que de forma permanent acompanya l'ofici de pagès». 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT