PUBLICITAT

Tarifes més altes per als usuaris que surtin del circuït

  • Pediatres, ginecòlegs i oftalmòlegs sí que es podran visitar directament
C. G. / L. F. M. / G. G.
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
L'entrada de l'Hospital Nostra Senyora de Meritxell. Foto: EDUARD COMELLAS

També amb la premissa d'estalviar, però sobretot amb la voluntat de millorar l'ús que la població fa del sistema sanitari, s'ha modificat la llei en el capítol que fa referència a la participació de l'usuari. Així, s'ha inclòs un nou apartat a l'article 139 el qual s'exposa que les tarifes dels actes mèdics i serveis no tenen perquè ser iguals per a tothom. És a dir, i tal i com s'afegeix a la memòria del projecte de llei, «s'amplia el marge de participació mitjançant diferents percentatges de reemborsament en funció de si s'utilitzen correctament els circuits».

Amb aquest afegit a la llei el Ministeri pretén que tots els usuaris passin primer pel seu metge referent –metge de capçalera–, abans d'adreçar-se a l'especialista concret. La mesura també cerca millorar el procés d'informació del pacient, el seu historial clínic, i per tant la comunicació entre metges referents i especialistes. Per tot, el ciutadà que visiti a aquests segons sense haver passat abans pel seu metge pagarà una tarifa més elevada per la visita que aquell que hagi fet els passos correctes segons dictamini el Ministeri.

Hi haurà, però, excepcions dins aquest circuit. Per exemple, en el cas dels pediatres, els ginecòlegs i els oftalmòlegs, no caldrà visitar-se prèviament amb el metge referent per a poder accedir-hi, segons van assenyalar fonts del Ministeri.

D'altra banda, i també dins d'aquest article 139, s'hi inclou un apartat per definir quins usuaris tenen dret a un reemborsament del 100% d'aquestes tarifes de responsabilitat. Es tracta de les persones discapacitades que rebin una pensió de solidaritat, les persones amb recursos econòmics insuficients –d'acord amb uns requisits que s'establiran per reglament–, els orfes fins a 18 anys i les persones que resten sota la tutela del Govern.

L'Executiu assegura que la cobertura del 100% per a aquests supòsits «augmenta l'equitat del sistema i evita problemes d'accés als serveis sanitaris» degut a aspectes econòmics.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT