PUBLICITAT

Els metges que facturin massa cobraran menys de la CASS

  • S'aplicarà un descompte a partir d'un sostre anual per «corregir conductes inadequades dels prestadors»
C. G. / L. F. M.
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Un metge atén un pacient a la seva consulta mèdica Foto: RAMON GABRIEL

Les modificacions a la Llei de la Seguretat Social realitzades pel Govern, i que ja estan a tràmit parlamentari, tenen com a objectiu principal reduir costos i fer un sistema sanitari més just. Una de les mesures que planteja la normativa se centra en el treball dels professionals mèdics del país. La Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS) ha constatat un abús del sistema per part d'alguns prestadors, els quals facturen un volum de negoci més elevat del normal per la seva especialitat, o per sobre de la mitjana dels seus companys d'aquesta. Per tal de «corregir conductes inadequades» per part d'aquests professionals, la CASS descomptarà una part de l'import que els abona als que facturin més del compte.

Segons exposa el projecte de llei, es preveu que es puguin «indexar les tarifes en funció del volum facturat». En concret, es manifesta a la memòria del text, «es tracta d'establir un sostre de facturació anual a partir del qual s'aplica un descompte per a cada nou servei facturat». Aquesta nova mesura queda recollida a l'article 135 de la futura llei.

El Govern s'ha inspirat en normatives similars que tenen països propers a Andorra, i que apliquen per a controlar als prestadors que facturen quantitats molt importants al sistema públic. També «es pot focalitzar en aquells metges que generen costos d'atenció elevats en relació a d'altres metges que tracten pacients similars». Paral·lelament, la mesura també es realitza per controlar a aquells especialistes que durant un període concret incrementen de manera substancial o sobtada la seva facturació respecte a períodes anteriors.

De fet, ja fa un parell d'anys que la CASS ha iniciat un control més rigorós de la facturació dels seus professionals sanitaris. Realitza resums mensuals que posteriorment trasllada als prestadors, per tal que siguin conscients de a quina franja de costos es troben, i se'ls alerta en cas que superin la tendència mitjana.

CARTERA DE SERVEIS ENCARA PER FER / Pel que fa a les tarifes definitives dels actes i serveis mèdics, varia la manera en què es determinen. Amb la normativa actual s'estableixen per nomenclatura, que pren com a base unes tarifes de responsabilitat, a més d'uns percentatges i modalitats de reembossament. Amb els canvis a la llei –la qual el Govern vol que entri en vigor aquesta tardor–, la nomenclatura es manté però s'afegeix i guanya importància el concepte «cartera de serveis», que ha de fixar el propi Govern. Amb tot, la nomenclatura tindrà en compte més aspectes, com els «actes, els serveis, els processos i els productes de salut coberts»; les «condicions de prestació»; la «incompatibilitat amb d'altres actes»; les «tarifes»; la «participació de la persona beneficiària en el cost» i el «règim d'atorgament de les prestacions».

Per tot, i malgrat pugui entrar en vigor la nova llei els propers mesos, cal encara que el Ministeri de Salut tingui enllestida aquesta cartera de serveis per poder determinar les tarifes finals de serveis i actes. Aquesta tasca, segons fonts del propi ministeri, encara no està enllestida i es desenvoluparà posteriorment a la llei via reglaments.

En qualsevol cas, i ja pensant en el que haurà d'abonar l'usuari, es preveu que aquest copagament pugui ser un percentatge del cost de l'acte o bé un cost fix, com passa ara amb les hospitalitzacions. Els percentatges passen a ser del 25 al 50% en el cas dels actes mèdics –fins ara es pagava el 25%–, la mateixa forquilla que s'aplicarà pels medicaments –fins ara es pagava entre el 25 i el 70%.

El percentatge que abona l'usuari en cas d'hospitalització es mantindrà en el 10%. Ara bé, el Govern obre la porta, via reglament, a posar un topall màxim de dies d'hospitalització. La memòria del projecte de llei recorda que hi ha països on «la participació de l'usuari en les despeses hospitalàries és un fix al dia, i sovint amb un màxim de dies durant els quals el pacient assumeix la part del cost que li pertoca». La llei vol evitar abusos. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT