PUBLICITAT

Cop policial al contraban provinent d'Andorra, amb 35 detinguts

  • Desmantellada una xarxa que guanyava 180.000 euros setmanals venent tabac andorrà
  • Hi ha contrabandistes implicats, la majoria de la Seu, i conductors d'autobús de la línia de BCN
EL PERIÒDIC
BARCELONA

Periodic
Cartrons de tabac confiscats pels Mossos dins d'aquesta operació. Foto: MOSSOS D?ESQUADRA

L'operació feta pública ahir pels Mossos d'Esquadra contra el tabac il·legal té com a epicentre Andorra, i posa en evidència que la vella professió de contrabandista que anys enrere tan va malmetre la imatge del país reneix amb la crisi econòmica. Tal i com van informar ahir en roda de premsa el cos policial català i el Servei de Vigilància Duanera, s'ha efectuat una operació que acaba amb el monopoli de distribució de tabac andorrà al barri de la Barceloneta, epicentre de venda il·legal de cigarretes a Barcelona. En total s'han detingut a 35 persones –tots espanyols– i s'han desmantellat sis estancs il·legals. En l'operació hi ha persones de la Seu d'Urgell que es dedicaven a passar el tabac des del Principat tant amb furgonetes amb doble fons com amb fardells pels camins de terra que uneixen els dos països.

En total, la xarxa de distribució venia 180.000 euros en tabac a la setmana –alguns d'ells des de feia més de 25 anys–. És a dir, són uns 40.000 paquets de tabac setmanals adquirits a Andorra. Tenint en compte que el 80% del preu dels paquets a l'Estat veí correspon a impostos, els implicats defraudaven fins a 144.000 euros a Hisenda. En el cas dels pisos que operaven d'estancs il·legals a Barcelona, ho venien a clients habituals de confiança i a bars de la zona.

El modus operandi / L'operació policial va iniciar-se el gener d'aquest any. El tabac procedia de tres formes diferents. La primera, mitjançant un contrabandista de la Seu d'Urgell que segons van informar els Mossos es dedicava a aquesta activitat des del 1991, negoci heretat del seu pare. La segona, a partir d'un grup de contrabandistes, també de la capital alturgellenca, que introduïa la mercaderia –fins a 40 kg.– transportant-la a peu a través de camins de muntanya. La tercera es realitzava amb furgonetes amb doble fons, fets a un taller de Sant Boi de Llobregat. El propietari d'aquest taller també ha estat detingut.

D'altra banda, una segona xarxa la formaven sis conductors de dues empreses d'autobusos de la línia que uneix Barcelona amb Andorra. A cada recorregut ocultaven uns 150 cartrons, per posteriorment distribuir-los per Barcelona i la seva xarxa metropolitana, va informar EFE.

A més a més, i paral·lel a aquestes dues xarxes, es va detenir i desmuntar un grup que introduïa grans quantitats de tabac andorrà amb tot-terrenys, per posteriorment distribuir-lo per tot Espanya. Al moment de la detenció als conductors se'ls va confiscar una gran quantitat de paquets que transportaven cap al País Basc i Navarra.

La majoria d'aquests grups compraven el tabac al Principat a preu de mercat –un 60% més barat que a Espanya–, tot i que n'hi havia que l'aconseguien encara més econòmic als venedors andorrans per tenir un volum de facturació molt elevat. El preu final de venda a l'Estat veí del cartró de tabac era entre 5 i 10 euros per sota del preu de venda en un estanc oficial.

A més dels 35 detinguts –quatre d'ells estan a la presó–, es van efectuar 33 entrades i escorcolls a immobles i a una empresa d'autocars. Els escorcolls es van fer a diverses localitats catalanes, també de la Seu d'Urgell. Es van decomissar 20 vehicles, un revòlver, dues armes detonadores, 142.600 euros en efectiu i 40.400 paquets de tabac amb valor de 161.603 euros.

Durant aquesta operació també es va confiscar tabac de la Xina, Ucraïna, les Canàries i els Països Baixos.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT