PUBLICITAT

Andorra tindrà un Comitè Nacional de Bioètica

  • Fixarà regles d'actuació comunes en els àmbits de la salut i la persona
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Un món canviant i una evolució sobretot constant en els àmbits de la medecina i de la biologia. Tot i que l'Hospital de Nostra Senyora de Merixtell ja disposa des de fa anys de comitès bioètics de caràcter intern que fixen, a manera de protocols com actuar davant situacions complexes, l'obertura econòmica impulsada pel Govern ha estat el revulsiu que va fer pensar al Consell Assessor de Salut i Benestar en crear un organisme que fixés «unes regles de joc comunes per a tots», explica el seu president, Jordi Aleix. Una obertura que, com ja s'ha anunciat abastament, portarà al Principat diferents empreses vinculades al món sanitari. Un comitè, per tant, que estendrà el seu àmbit d'actuació també al sector privat.

El futur Comitè Nacional de Bioètica d'Andorra, un organisme autònom depenent del Ministeri de Salut i Benestar, «regularà i emetrà informes que esperem puguin crear jurisprudència» va afegir Aleix. I va explicar que aquest nou òrgan tindrà moltes preguntes per respondre. Així, per exemple, es determinarà «com actuar en el procés final de la vida o en el cas del transplantament d'un òrgan vital» va assegurar.

MEMBRES DEL COMITÈ/El Comité Nacional de Bioètica serà un organisme pluridisciplinar i estarà format per persones sanitàries, juristes i filòsofs. Una tercera part d'aquestes persones serà de fora del Principat. Seran no residents i no tindran cap remuneració econòmica derivada d'un salari.

L'informe de creació del nou organisme està ja en mans de la ministra Cristina Rodríguez perquè un cop analitzat el traslladi al consell de ministres per a la seva aprovació, probablement a la propera tardor. El Comitè també elaborarà un seguit de reglaments interns per al seu funcionament. La idea de crear el nou organisme té els seus precedents en l'etapa de Lluís Burgués com a president del Consell Assessor de Salut i Benestar. Al ser nomenat director del SAAS va passar el testimoni a Jordi Aleix que, en els tres primers mesos al front del CASB, ja ha completat l'informe encetat per Burgués.

Concepte/ Sigui la denominació que sigui un « Comitè de Bioètica » és un comitè que tracta sistemàticament i de manera contínua sobre les dimensions ètiques de les ciències de la salut, de les ciències de la vida, i de les polítiques innovadores en matèria de salut. L'expressió comitès de bioètica indica que un grup (president i membres) es reuneix regularment per tractar de qüestions que no són factibles, sinó normatives. Dit d'una altra manera, un comitè no es reuneix únicament per determinar com és o no la situació en un camp d'interès determinat, sinó a més, per respondre a la pregunta: ¿Com hem de decidir i actuar?



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT