PUBLICITAT

El Gran Valira, més net

  • Comença la diagnosi del clavegueram a nuclis d'altitud com són el Pas, Canillo o Ordino
  • La separació de les aigües netes i les aigües residuals contribuïrà a millorar el sanejament
GLÒRIA GURDÓ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
El Gran Valira, amb l'aigua ben blava, al seu pas pel centre de la capital, Andorra la Vella, aquest estiu. Foto: ÀLEX LARA

El departament de Medi Ambient va comunicar ahir que la qualitat de l'aigua del riu Gran Valira va millorar molt l'any passat, quan va assolir una qualificació de bona. Medi Ambient també va destacar que l'estació de la Margineda, indicadora de qualitats dolentes o molt dolentes associades a la pertorbació dels nuclis urbans de la vall central, per primera vegada va registrar una bona qualificació. El tècnic del departament de Medi Ambient, Carles Miquel, va explicar que «la qualitat de les aigües superficials al Gran Valira, i sobretot al seu pas per la Margineda, ha millorat de manera significativa. Fins ara només hi registràvem qualitats molt dolentes, dolentes o passables». I va afegir que «és la primera vegada que la qualitat de les aigües és bona en aquest punt, des que el 1996 es va posar en marxa el Pla de Sanejament de la conca del Valira amb la construcció de noves infraestructures per sanejar les aigües brutes que s'abocaven als rius». Miquel va recordar el desplegament de col·lectors d'aigües residuals i depuradores per millorar la qualitat de les aigües del Valira i de retruc, les aigües del Segre i de la conca de l'Ebre.

Més millores i diagnosi/ Si el sanejament de la conca del Valira va fer objecte d'un acord bilateral amb Espanya, el 1989, per aprofitar les aigües fluvials de la conca del Segre, Miquel va reconèixer ahir que «el gruix de la feina que és compartida pel Govern i els comuns, està feta, però ara falta la feina de detall que és més complicada». D'aquesta feina de detall de detall, Miquel va destacar que «encara hi ha millores a fer com la separació de les aigües netes de les aigües residuals, que ara van a parar al clavegueram i que requereixen la construcció d'una xarxa separativa». I va anunciar que «hem començat la diagnosi de les xarxes del país que definirà els treballs fins al 2020». De fet, Medi Ambient vol tenir enllestit l'estudi a començaments de l'any que ve per començar a treballar en el sentit dels resultats.

L'estudi es fa per zones i actualment Miquel va explicar que «hem començat per les parròquies altes i les poblacions de més altitud per una qüestió de climatologia», i va argumentar que «ara és fàcil fer les prospeccions perquè fa bon temps mentre que si esperem l'hivern, la neu complicaria molt la feina». Els tècnics estan diagnosticant el clavegueram del Pas de la Casa, Canillo, Ordino i Arinsal. En quant a les zones que els preocupen per mantenir la bona qualitat de les aigües fluvials del país, Miquel va advertir que «ens preocupa la situació de la capçalera del Valira d'Orient, que se situa prop de pistes, i s'hi ha d'intervenir per separar bé les aigües netes de les aigües residuals. La capçalera del Valira d'Orient està més castigada que no pas la del Valira del Nord, on la qualitat de les aigües és molt més bona».

Sentit comú / Miquel també va explicar que «els treballs són importants perquè les infraestructures funcionin millor. És qüestió d'optimitzar la despesa, no té sentit fer anar una depuradora per netejar aigua neta o una barreja d'aigua neta i aigua bruta». I va sentenciar que «les depuradores estan dissenyades per netejar aigües residuals i el fet que hi arribi aigua neta en pertorba el bon funcionament» i va afegir que «a més, no té sentit netejar una aigua que no ho necessita, cosa que també costa diners».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT