PUBLICITAT

Hàbits de reciclatge sense millores destacables

  • La separació és del 41,8% i s'està a tres punts de l'objectiu fixat pel 2015
C. G.
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Foto: TONY LARA

Andorra va generar l'any passat 73.036 tones de residus, de les quals el 41,8% van poder ser reciclades. Es tracta d'un percentatge que es manté estable respecte a l'any anterior. Malgrat els esforços i les campanyes comunicatives dutes a terme des del Govern, per tant, no s'aconsegueixen canvis importants en el comportament de la ciutadania. Amb tot, el país se situa a tres punts dels objectius fixats pel 2015 dins el Pla Nacional de Residus (PNR). I aquí se li hauria d'afegir tot el material donat solidàriament per la ciutadania i que ha aconseguit ser reutilitzat.

A la memòria del 2012 també es constata el descens progressiu de la generació de residus els darrers anys, motivat sobretot per la davallada de la productivitat. El darrer any el total de brossa ha caigut un 2,2%.

Tornant al comportament del reciclatge, el vidre segueix sent el material que més se separa respecte al contenidor convencional de brossa. S'assoleix un 70% de separació, a cinc punts de l'objectiu establert per l'any 2015. En el cas del cartró, el percentatge és del 66%, a 14 punts de l'objectiu. Finalment, és als envasos on hi ha més problemàtica i on el Ministeri intenta fer més tasca de conscienciació, sobretot entre el sector de l'hostaleria –on s'ha augmentat la freqüència de les inspeccions. El percentatge de separació és del 14,5%, i malgrat que ha crescut un punt en un any, en falten més de 10 per assolir els objectius del Pla Nacional de Residus.

RESIDUS PERILLOSOS SOTA CONTROL / No tots els residus poden ser reutilitzats, i concretament els considerats perillosos pel medi ambient i la salut humana han de tenir un especial seguiment i control per part del Ministeri, segons s'exposa al PNR. Així, el Registre de Productors de Residus Perillosos va comptar l'any passat amb 274 inscrits, una vintena més que l'any anterior.

Dins aquest control de residus perillosos s'està duent a terme un inventari de policlorurs bifenils (PCB), residu molt perillós i que ja va causar maldecaps a la parapública FEDA. L'inventari per a controlar el seguiment del PCB, malgrat anunciar-se fa un parell d'anys, encara no està enllestit, segons consta a la memòria.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT