PUBLICITAT

Més crisi, però també més reutilització amb fins solidaris

  • La donació de roba a Càritas augmenta un 57% els darrers cinc anys, i la de joguines un 459%
CLARA GARNICA
ESCALDES-ENGORDANY

El concepte «prevenció» és una de les principals premisses establertes al Pla Nacional de Residus 2012-2016. Prevenir per tal d'evitar la generació de brossa i també per no engrandir les xifres de reciclatge. Dins aquest context, el Ministeri de Medi Ambient ha analitzat la gestió de diverses entitats privades, que fan prevenció recuperant materials en punts de recollida o directament a deixalleries. I tal i com s'ha pogut constatar, els darrers anys s'ha produït un augment considerable de donacions de productes i materials que la ciutadania no utilitza però que considera que encara tenen vida útil. Una bona notícia pel medi ambient, però sobretot per la solidaritat i per a totes aquelles persones més desfavorides que lluiten per sortir d'un actual context de crisi.

Càritas Andorrana és la principal entitat que gestiona la recollida de recursos per a la seva posterior reutilització. És el cas per exemple del seu rober, en vigència des del 2007. Des de llavors i fins l'any passat la recollida de roba s'ha incrementat un 57%, segons es desprèn de la memòria sobre la gestió dels residus feta pública ahir pel Ministeri de Medi Ambient. L'any passat es van recollir 52,5 tones de roba, 29,5 de les quals es van destinar a gent necessitada d'Andorra i la resta va anar a parar a Càritas de Lleida. Suposa una xifra rècord en l'evolució mantinguda els darrers cinc anys, la qual va en paral·lel amb l'esclat de la crisi econòmica, al 2008. Aquell any l'entitat va recollir 31 tones.

Càritas també té un servei de recollida d'altres materials com poden ser mobles, joguines, sabates, llibres i estris diversos per a nadons. En tots els casos, a excepció dels mobles, s'han produït increments considerables de donacions solidàries. Si al 2007 es van recollir 45 estris relacionats amb els nadons, l'any passat van ser 155. Pel que fa a les joguines, s'ha passat dels 220 quilos l'any 2007 als 1.230 de l'any passat –un 459% més. I finalment, l'any passat es van recollir 1.340 kg. de sabates –van ser 400 al 2007– i 1.240 llibres –300 al 2007. Segons va informar Medi Ambient, del total d'aquestes donacions rebudes se n'aprofita un 81% i la resta es rebutja perquè no és apta per a ser reutilitzada.

Una altra entitat privada que es dedica a recollir material i que fa palesa amb xifres la bona salut de les donacions solidàries és Carisma. Va ser fundada al 2011 per voluntaris amb la col·laboració del Comú de la Massana, i es dedica a rebre tot tipus de materials procedents de particulars, com llibres, plats, quadres,utensilis o joguines. Posteriorment els venen com a productes de segona mà. Els recursos obtinguts de la venda d'aquests productes es destinen a finalitats benèfiques i l'any 2012 van representar més de 12.000 euros.

Un 174% més d'aliments pel banc / D'altra banda, i també en aquest context de solidaritat que reviu durant la crisi, és notori l'augment de donacions d'aliments al Banc que Càritas va endegar al 2010. Les donacions parteixen sobretot de centres comercials i empreses privades, però també de recaptacions aconseguides en actes populars, com competicions esportives o accions festives. El primer any de funcionament del Banc no es va poder fer un recull de dades, però si al 2011: Es va aconseguir 36.218 unitats d'aliments. Al 2012 la xifra va augmentar fins a un 174%, superant les 99.000 unitats.

Malauradament, però, també ha augmentat en paral·lel el nombre de persones que es beneficien del Banc. Es va començar amb 117, l'any 2011 van ser 152 beneficiaris i el 2012 la xifra va pujar fins els 196.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT