PUBLICITAT

La capital es 'posa guapa'

  • Andorra la vella farà un estudi per homogeneïtzar les normes urbanístiques del Centre Històric
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Un tram del carrer de Casa de la Vall al Centre Històric d'Andorra la Vella. Foto: ÀLEX LARA

El Comú d'Andorra la Vella ha decidit definir unes normes urbanístiques d'obligat compliment amb l'objectiu d'homogeneïtzar i embellir el seu Centre Històric i «mantenir la idiosincràsia de l'entorn», tal i com va explicar el conseller d'urbanisme de la parròquia, Eron Estany. Així doncs, per tal de definir «com ha de quedar tot el Centre Històric a nivell urbanístic i anant fins i tot més enllà», tal i com va dir la cònsol major de la parròquia, Rosa Ferrer, tiraran endavant un estudi de reordenació per establir les normes urbanístiques a nivell de volumetries, edificabilitat, com han de ser els vials, l'embelliment, el mobiliari urbà, si l'enllumenat s'ha de soterrar i com posar en valor els edificis emblemàtics, entre d'altres. Per dur a terme l'estudi, el comú va aprovar ahir un concurs nacional per contractar un tècnic per redactar les ordinacions de rehabilitació d'edificis, reforma interior urbana i protecció del Casc Antic, el Cap del Carrer i els entorns del carrer del Puial. L'estudi té un cost aproximat de 30.000 euros i un termini d'execució de quatre mesos, per tant, podria quedar enllestit aquest mateix any.

Pel que fa a les afectacions que l'estudi pugui tenir en edificis de particulars, en el sentit d'edificacions que «provoquin una distorsió», per exemple, per ser massa altes, el conseller d'Urbanisme, Eron Estany va dir que si es dóna la situació s'hauria d'arribar a un conveni urbanístic entre els propietaris i el comú i «en cas que es consideres oportú, indemnitzar la propietat».

LES ACCIONS/ Aquest estudi donarà també compliment al conveni entre el comú, el Govern i el Consell General relatiu als entorns de la Casa de la Vall, però a més amés ampliarà l'àmbit d'actuació a tot el Centre Històric. Ferrer va informar que les ordinacions es redactaran en col·laboració amb el Consell General i el Govern, i també amb l'Associació de Comerciants del Centre Històric.

L'estudi podria estar enllestit abans de finals d'any, i permetria al Govern procedir a enderrocar la Casa de les Monges, així com al comú fer l'accés rodat per a autoritats fins a la plaça del Consell General. En aquest sentit, Estany va explicar que el Govern, en el marc del conveni pels entorns de Casa de la Vall, ja ha tirat endavant l'edifici de dependències comunals al carrer Prat de la Creu però que encara no ha enderrocat la Casa del Benefici ni ha construït la passarel·la que ha d'unir la plaça del Poble amb la del Consell General, tot i que segons Ferrer el projecte de la passarel·la ja està fet i l'Executiu el podria executar de cara l'any vinent. Pel que fa a l'enderrocament de l'edifici, que ha de permetre connectar els Jardins de la Casa de la Vall amb el Barri Antic, la cònsol va dir que no es podrà tirar endavant fins que estiguin fetes les ordinacions que ara es liciten.

En aquest sentit, el conseller de la minoria demòcrata, Carles Torralba, va considerar que l'actuació de la passarel·la i de l'enderroc que ha de dur a terme el Govern no són ara prioritàries, i va assenyalar que són més urgents obres com la canalització del riu Valira. Ferrer va recordar però que aquesta és «una obra d'enginyeria cara», i que, per tant, quan es disposi del projecte s'estudiarà amb quantes fases es fa i quina disponibilitat pressupostària hi ha.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT