PUBLICITAT

Ld'A reitera que incrementar la pressió fiscal ara és un error

  • Afirmen que no s'han explorat totes les vies per evitar l'IRPF
GLÒRIA GURDÓ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
El secretari general de Liberals d'Andorra, Ferran Costa Foto: ÀLEX LARA

El secretari general de Liberals d'Andorra (Ld'A), Ferran Costa, va reiterar ahir que «la situació econòmica no és la més idònia per a incrementar la pressió fiscal al nostre país» i va expressar la seva preocupació perquè «en els últims cinc anys la pressió fiscal ha augmentat cinc punts». Costa va argumentar que «en un moment en què estem perdent població i assalariats, incrementar els impostos només pot ajudar a empobrir encara més el país». I va afegir que «homologar el nostre sistema fiscal per poder signar acords de no doble imposició, no vol dir tenir figures idèntiques i sotmeses a les condicions lleonines que ens volen imposar els països veïns». Costa va defensar que «Andorra, per les seves característiques, no és comparable als països del seu entorn i, igualment, no pot imitar els models fiscals d'aquests països». Per a Costa, és evident que hi ha altres vies que «no s'han explorat» i que al seu entendre permetrien arribar al mateix resultat, el de l'homologació, sense «haver de posar en perill l'activitat econòmica, les empreses i el treball». I va insistir en que cal signar acords bilaterals amb els països, anant més enllà del model global de l'OCDE.

Internacionalització / El polític va recordar que «ja hi ha empreses andorranes que estan treballant fora d'Andorra, al Marroc o a Mèxic, però tal com van les coses, caldrà veure quantes empreses andorranes podran instal·lar-se a Espanya o a França, una vegada signats aquests acords de no doble imposició», va afegir, referint-se a les limitacions que imposa la crisi al desenvolupament de l'activitat. A més, Costa també va mostrar-se poc convençut que el tipus del 10% sigui suficient per convèncer els països veïns i va argumentar que «ja hem pogut sentir l'opinió de l'ambaixador d'Espanya a Andorra, Albert Moreno, que va expressar els seus dubtes sobre l'acceptació d'un tipus tan baix».

De la mateixa manera, Costa va dubtar de l'eficiència del desplegament de l'IRPF, «Cinca diu que la implementació de l'IRPF costarà 400.000 euros en programari. ¿Però i la inspecció i el control de la recaptació?», va qüestionar. I va insistir en que «el desplegament té la seva complexitat i ja hem vist que en la recaptació de l'Impost de Societats hi ha algunes irregularitats que han quedat impunes». Per això, el secretari general de Ld'A posa en dubte el bon funcionament de la recaptació adduint que « si no hi ha control serà més fàcil que hi hagi frau fiscal». També es va mostrar d'acord amb el precepte constitucional de que tots els ciutadans han de contribuir al benestar del país segons les seves capacitats però, va matisar que «també hem de saber com es gasten aquests diners».

Pressió indirecta / No obstant la crítica, Costa es va felicitar de que «el Govern aposti per la pressió fiscal indirecta i perquè pagui qui més consumeix, és el que nosaltres reivindiquem», i va afegir que «hi estem insistint des de fa anys». Així mateix, va defensar que «el benestar de tots els ciutadans es pot garantir amb els impostos indirectes, sense ofegar el contribuent». I va concloure que «DA no portava al programa electoral el desplegament de tants impostos, sembla que van arribar al Govern i van trobar en un calaix el full de ruta del govern sortint i el van reprendre allà on l'havien deixat els socialdemòcrates». 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT