PUBLICITAT

Els joves de la capital hauran de pagar 50 euros l'any pel bus comunal

  • El comú vol rebaixar els 600.000 euros anuals que li costa el servei
CLARA GARNICA
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Jordi Minguillón i Ferrer, en una sessió de Consell de Comú recent Foto: ÀLEX LARA

El Comú d'Andorra la Vella va aprovar ahir el Reglament regulador de l'ús del servei del Bus Comunal per als infants i joves residents a la parròquia d'Andorra la Vella. La normativa implica que els joves de la capital deixaran de tenir gratuït el bus comunal. Concretament, pagaran 50 euros l'any, o 5 euros al mes en funció de les seves preferències.

La cònsol de la capital, Rosa Ferrer, va justificar aquesta mesura perquè la gratuïtat del servei per als joves –que també tenen els usuaris de la Carta Magna– provocava que el fessin servir com a transport escolar. I com a conseqüència, en horari d'entrada i sortida als centres educatius les línies del bus comunal «estaven saturades» i fins i tot hi havia hagut «problemes relacionals» entre els usuaris degut a aquest fet.

La corporació, va afegir la cònsol, va explicar que ha intentat trobar l'equilibri entre fer el servei sostenible i garantir la mobilitat de tots aquests joves. D'aquesta manera, el preu de 50 euros l'any o els cinc euros al mes facilitarà que només agafin aquest servei els alumnes que realment ho necessitin.

Aquests 50 euros es pagaran a partir de l'1 de gener de l'any vinent. Fins llavors, i a partir de l'1 de setembre, es pagaran 15 euros pels quatre mesos que li queden al 2013. A aquests preus hi poden accedir tots els joves residents a la parròquia menors de 18 anys, i els residents de menys de 25 anys matriculats a un centre educatiu homol·logat.

Pel que fa a la vessant econòmica de la mesura, segons Ferrer el servei s'estava convertint en «insostenible». El consistori tenia pressupostat un màxim de 400.000 euros pel bus comunal al 2012 –en subvenciona el 50% del cost total–, però la xifra final es va elevar als 600.000. I aquest 2013 la situació anava pel mateix camí, va assegurar la cònsol.

Ferrer va recordar que a la parròquia hi ha 2.400 nens de 6 a 18 anys i 1.500 joves de més de 18 anys, però que el nombre de joves d'altres parròquies que feien ús d'aquest transport «potser ho duplica o triplica». A partir d'ara la resta de joves que no siguin de la parròquia hauran de pagar els 0,70 euros que val el bitllet, o l'abonament mensual, que és de 30 euros 30 euros.

El PS vota en contra / El reglament es va aprovar amb el vot en contra de la consellera socialdemòcrata, Dolors Carmona. La consellera va criticar el fet de fer pagar als joves, perquè deixarà de ser equitatiu per als usuaris que viuen en zones allunyades del centre. Carmona va proposar, com a mesura més justa, fer un carnet gratuït només per als joves de la parròquia.

Per la seva banda, el conseller de Demòcrates per Andorra, Carles Torralba, va valorar la mesura com a positiva però va assegurar que seran «els primers en reclamar canvis» si veiem que no funciona.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT