PUBLICITAT

Llei d'assegurances per al 2014

  • Andorra complirà amb les recomanacions dels organismes internacionals i amb l'acord monetari
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
El ministre de Finances i de la Funció Pública, Jordi Cinca, en una roda de premsa a l'edifici administratiu Foto: ÀLEX LARA

Fa anys que els organismes internacionals als quals Andorra ha adherit reclamen la regulació del sector financer,i ara amb l'entrada en vigor de l'acord monetari, hi ha urgència perquè aquesta assignatura pendent, ho deixi de ser. Així ho va reconèixer el ministre de Finances, Jordi Cinca, argumentant que «en el marc de l'acord monetari i dels organismes als quals Andorra pertany, Global Forum o Moneyval, quan et diuen que has de regular el sector financer, el sector financer és la banca, les financeres i el sector assegurador». I va reiterar la necessitat de legislar el sector assegurador perquè «cada vegada més, té un factor financer més important». El ministre va avançar que «és una de les lleis que hem de fer aquesta legislatura, i que entrarem a tràmit parlamentari a començaments de l'any que ve». Cinca, però, també va justificar la necessitat de regular el sector pel fet que «així com tota la regulació del sector financer ha anat evolucionant en els darrers vint anys i l'INAF és un supervisor perfectament equiparable a qualsevol regulador modern, el sector de les assegurances no ha evolucionat de la mateixa manera a nivell legislatiu». I va insistir en que «l'hem de posar al mateix nivell que el sector financer».

L'inaf òrgan regulador / Una vegada el sector legislat, l'òrgan regulador que sembla imposar-se és l'Institut Nacional de Finances (INAF) però, Cinca va matisar que es tracta d'una opció. «Sóc del parer que l'INAF ha de ser el regulador de tot el sector financer però no és obligatori, també pot haver-hi un regulador específic per a les assegurances» va dir. No obstant això, també va argumentar que «crec que a Andorra hem de buscar l'eficiència, i l'INAF ja és una estructura ben dotada a nivell de personal i tècnicament capaç, que segurament amb molt pocs recursos més, podria regular el sector assegurador». El ministre també va reconèixer que «amb el desplegament de l'acord monetari hi ha urgència, és un projecte d'aquesta legislatura». I va afegir que hi ha productes com les assegurances de vida o les pensions vitalícies que no deixen de ser productes financers que es fan a través de companyies d'assegurances; és important regular, sobretot per donar seguretat als clients que han de saber que hi ha qui vigila el seu capital perquè no s'esvaeixi».

Canvis a Europa / En quant als canvis que també s'albiren a la Unió Europea (UE) i que afectaran el sector en un futur proper, Cinca va explicar que «la Unió Europea vol repensar la fiscalitat de l'estalvi; fins ara només pagaven alguns productes de base monetària, rendiments d'un dipòsit o d'un fons monetari, ara vol gravar més productes, sobretot els estructurats que no estan sotmesos a la fiscalitat sobre l'estalvi».

Si la UE es planteja fiscalitzar les assegurances de vida o les pensions vitalícies a imatge de l'estalvi, és perquè el que ha passat a Andorra però també arreu, «és que hi hagut un desplaçament de producte sotmès a la fiscalitat de l'estalvi, cap a d'altre producte que no ho està, com ara les assegurances de vida» va clarificar Cinca. I va afegir que «l'origen del front està en la fiscalitat de l'estalvi i una de les coses que ens agradaria negociar al mateix temps seria avançar en els nivells d'intercanvi d'informació fiscal».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT