PUBLICITAT

La banca farà la retenció de l'IRPF als seus clients

  • El Govern vol facilitar la declaració als rendistes i estalviadors de la mateixa manera que ho farà amb els treballadors
G. GURDÓ
ESCALDES-ENGORDANY

El Govern vol facilitar la declaració de l'Impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF) no només als treballadors, als quals se'ls descomptarà cada mes l'impost de la nòmina sinó també als rendistes i als estalviadors. El ministre de Finances, Jordi Cinca, va explicar que «la llei recull que serà possible que algú que només tingui rendes a través de productes de la banca andorrana, no hagi de fer cap declaració, perquè la declaració se li farà a través de la pròpia entitat financera». Cinca que va reconèixer que «no estem inventant res perquè l'IRPF és l'IRPF a tot arreu, i més o menys funciona igual a tot arreu» va matisar però, que «no oblidem que estem innovant, i estem intentant introduir coses molt a la mida d'Andorra, per complicar poc la vida a la gent i que sigui senzill de gestionar». El ministre va justificar la possibilitat de que els bancs puguin fer la retenció de l'impost als clients per la necessitat de «no rebre, de sobte, 40.000 declaracions». I va continuar explicant que «en les rendes del treball que són les que afecten més gent, hem introduït que en la mateixa declaració que fa l'empresari a la CASS, també faci la retenció de l'IRPF». Cosa que farà que el Govern i sobretot, l'Agència Tributària, a l'igual que el contribuent estalviïn recursos i feina. Cinca va afegir que «amb això volem que totes les persones que només ingressen rendes del treball, en principi no hagin de fer res, perquè cada mes se'ls farà la retenció del que toqui». De la mateixa manera, les persones que perceben rendes o que tenen estalvis tampoc no hauran de fer res, perquè el banc els podrà fer la retenció aplicant el mateix mecanisme.

No obstant això, el ministre també va admetre que els canvis que poden sobrevenir en la situació personal o familiar del contribuent poden obligar-lo a haver de fer igualment la declaració a finals d'any, perquè pot haver pagat de més o de menys. Cinca va explicar que «els que hauran de fer declaració a finals d'any només seran els que durant l'any hagin canviat de situació», concretant que «el què se'ls hi hagi retingut no correspongui al que se'ls hauria d'haver retingut en realitat». I va posar per exemple, el naixement d'un fill que dóna dret a una deducció, «això farà que s'hagi de retornar diners al contribuent» –i al revés–, «si algú percep un ingrés no regular, que potser ni tan sols ve de la feina, que l'empresa no hagi declarat, en aquest cas el contribuent haurà d'afegir diners». Sigui com sigui, el Govern vol agilitar les declaracions, i tot i que la llei ja ha entrat a tràmit parlamentari i que s'aprovarà aquest any, es dóna tot l'any que ve «per desplegar-ne els reglaments necessaris, dotar-nos de la infraestructura informàtica i organitzativa necessària i també perquè la gent vagi entenent les noves obligacions tributàries» va concloure Cinca. L'entrada en vigor serà el gener el 2015 per a les rendes del 2015. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT