PUBLICITAT

¿Castanyada o Halloween?

  • Una vintena de padrins ordinencs mengen castanyes reivindicant la festa més tradicional
EL PERIÒDIC
ORDINO

Periodic
Padrins celebren la castanyada, a la Casa Pairal d'Ordino, ahir Foto: ANA / E. G.

El mot Halloween fa referència a la festivitat tradicional heretada de les celebracions d'origen celta, que s'ha estès ràpidament arreu del món i, en especial, pels països anglosaxons. Les activitats típiques d'aquest dia que se celebra cada 31 d'octubre són els jocs dels nens i nenes buscant dolços per les cases, les festes de disfresses, les fogueres, la visita a cases encantades, les bromes o la lectura d'històries de por.

Avui en dia pràcticament tothom coneix Halloween. Possiblement els més joves són els que més la disfrutin, mentre que els més grans, o nostàlgics, li tenen certa mania perquè està desplaçant una festa tradicional i molt arrelada a Catalunya i Andorra. Parlem de la Castanyada, amb la figura representativa de la castanyera que ven castanyes i moniatos. També es preparen panellets.

De moment a Andorra conviuen les dues celebracions. Ho va exemplificar ahir la parròquia d'Ordino. A la tarda es va celebrar un taller de maquillatge i amputacions a La Capsa, per preparar-se per a la nit terrorífica de Halloween, i mitja hora més tard van ser els padrins els que van acudir a la Casa Pairal a reivindicar la Castanyada. Van ser una vintena els que van menjar moniatos i castanyes, que van acompanyar amb moscatell.

A la nit la Castanyada es va estendre a la resta d'ordinencs. A la plaça Major d'Ordino es van repartir paperines de castanyes i també es va brindar amb moscatell. Una celebració que també es va realitzar a la plaça de les Fontetes de la Massana.

Unes hores abans, a la Plaça Montaup de Canillo, es van distribuir fins a 120 quilos de castanyes torrades i moscatell.

Però a la que anaven avançant les hores i arribava la foscor, Halloween va tornar a guanyar terreny. No van ser pocs els que van acudir disfressats als locals d'oci nocturn per acabar la festa d'una manera terrorífica.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT