PUBLICITAT

Hubac i Maurí units en la qüestió dels Coprínceps

  • Els representants de la institució comparteixen la mateixa preocupació
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Sylvie Hubac i Josep Maria Mauri en companyia del síndic Mateu i el cap de Govern Martí, a la casa de la Vall Foto: TONY LARA

Sylvie Hubac, representant personal del copríncep francès, i Josep Maria Mauri, representant personal del copríncep episcopal, s'han reunit per intercanviar punts de vista sobre la preocupació per la qüestió de la institució del coprincipat que últimament estan interrogant alguns sectors de la societat, segons va manifestar ahir el director del gabinet del copríncep francès, Pascal Escande, en una entrevista al programa Ara i Aquí de RNA. La trobada s'hauria produït durant la darrera visita de Sylvie Hubac i en el marc dels contactes que mantenen els dos representants per parlar d'aspectes relacionats amb Andorra, segons va confirmar a l'ANA el propi Escande. Així la preocupació dels coprínceps sorgeix a partir de la resposta de la societat en relació als dos grans debats introduïts des de començament d'any: el dels matrimonis gais i el de l'avortament. Tots dos es van acabar expressant en forma de recollida de signatures donant suport a futures iniciatives legislatives. No ostant això, Pascal Escande va considerar que «no es pot posar al mateix nivell el debat sobre el matrimoni homosexual que el de l'avortament». A tot això s'hi afegeix que divendres passat es va celebrar la primera boda gai al país, dins de territori francès, el de l'Ambaixada de França a Andorra, amb coneixement i autorització del Govern, segons va dir Pascal Escande. El director del gabinet del copríncep francès creu que aquest debat es pot reactivar si entra al Consell General una proposició de llei, tal com demanen els seus impulsors a través d'un consens entre els tres grups parlamentaris.

Davant d'aquesta situació i amb el problema de fons amb la qüestió de la institució, Sylvie Hubac i Josep Maria Mauri, mantenen contactes. Escande va assegurar que «no pots fer com si no passés res, hi ha un debat a la societat, la societat està canviant, i hi ha regles constitucionals que donen la possibilitat de canviar-ho tot. No depèn de la voluntat dels coprínceps, depèn de la voluntat del poble andorrà». Amb tot, Escande va advertir que «els andorrans són lliures de canviar Constitució i arribar a un altre règim», però que «el que s'ha d'entendre és que quan es critica a un copríncep es critica a tots dos» i, per tant, a la institució, donant a entendre que el Coprincipat només pot existir tal com està recollit a la Constitució. El director del gabinet del copríncep francès es va preguntar «si només per un fet s'ha de canviar tot un sistema que és antic. Clar que preocupa».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT