PUBLICITAT

Les línies mestres per negociar l'acord

  • El raport de la Comissió explica que una delegació va visitar Andorra el mars passat, cosa que no es va fer pública
G. GURDÓ
ANDORRA LA VELLA

En el seu raport sobre les Relacions de l'UE amb el Principat d'Andorra, el Principat de Mònaco i la República de San Marino: opcions per a la seva participació en el mercat interior, la Comissió Europea (CE) recomana un acord marc d'associació per a tots tres països que inclouria disposicions adaptades a la situació específica de cada país, ja sigui en el text principal, ja sigui en els protocols que l'acompanyarien. El raport la CE també recull els principis essencials que «haurien de ser la base de tot acord d'associació» i que passen pels «valors comuns, els principis del mercat interior, les especificitats, i l'evolució actual». En l'apartat dels valors comuns, l'acord d'associació se sustentaria «sobre els valors comuns a les dues parts i al compromís de fer-los respectar». La CE afegeix que podria referir-se a l'article 2 del Tractat de la Unió Europea (TUE), que defineix que «l'UE està fundada en el respecte de la dignitat humana, de la llibertat, de la democràcia, de la igualtat, de l'Estat de dret, així com en el respecte dels Drets de l'Home incloent els drets de les minories. Valors comuns als Estats membres i a una societat caracteritzada pel pluralisme, la no discriminació, la tolerància, la justícia, la solidaritat i la igualtat entre les dones i els homes».

El segon principi exposa que l'aplicació de regles comunes d'estricte aplicació és essencial per al bon funcionament del mercat interior i recorda que el Consell de Ministres del 20 de desembre passat va insistir en la necessitat d'assegurar l'homogeneïtat i el bon funcionament del mercat interior. En quant a les especificitats dels petits països, l'UE es compromet a tenir en compte la situació particular dels que mantenen relacions de proximitat amb països membres, com és el cas d'Andorra amb les regions veïnes espanyoles i franceses.

Per últim, la negociació girarà a l'entorn de l'evolució actual i tindrà en compte «l'impacte positiu de la cooperació en els àmbits duaner i fiscal sobre el bon funcionament del mercat interior». I afegeix que «l'UE hauria d'examinar si l'aproximació a d'altres qüestions horitzontals i institucionals podria ser ampliada en els protocols resultants de les negociacions en curs sobre la modificació dels acords sobre la fiscalitat de l'estalvi amb els petits països del seu entorn.

Anàlisi de les opcions

La CE arriba a l'acord d'associació després d'analitzar la participació d'Andorra i San Marino a l'Espai Econòmic Europeu (EEE), cosa que Mònaco no es planteja. El Servei Europeu per a l'Acció Exterior va constatar en la visita del mars passat, que Andorra no va demanar mai l'adhesió a l'Associació europea de lliure intercanvi (AELE), pas imprescindible per poder negociar un acord amb l'EEE.

Assenyalant que l'acord amb l'EEE implicaria dificultats per a totes bandes, la CE recomana l'acord d'associació per al qual Andorra es va mostrar interessada sempre i quan se sustenti en un marc institucional estable i tingui en compte la seva situació específica. 


Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT