PUBLICITAT

Cotització voluntària pels autònoms de més de 50

  • SDP proposa que les pensions s'apugin almenys un 0,25% l'any
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Els consellers d'SDP, Silvia Bonet, Victor Naudi i Jaume Bartumeu, ahir. Foto: ANA / M. C.

El Grup Parlamentari Mixt ha presentat 72 esmenes a la llei de la CASS, i d'entre aquestes es recull la queixa de la PIME respecte a l'obligació de cotitzar als autònoms de més de 50 anys. Si cotitzen, al fer-ho menys de 15 anys no tindran prestació gratuïta sanitària ni de jubilació quan es jubilin. Per pal·liar aquesta situació, la consellera Sílvia Bonet proposa que aquest col·lectiu no estigui obligat afiliar-se sempre i quan faci almenys dos anys que disposi d'una assegurança privada.

D'altres esmenes presentades pel grup és que l'actualització de les pensions no es calculi amb el criteri de sostenibilitat sinó que es mantingui l'IPC anual o que es reguli mitjançant la llei del pressupost establint un topall mínim del 0,25%. SDP és partidari a augmentar les cotitzacions «lentament de forma anual' al voltant de l'1%».

A més, i en relació al període que ha de transcórrer abans de començar a cobrar quan s'està de baixa, Bonet va assegurar que els 90 dies és com estar «en una assegurança privada» i, per tant, demanen que es redueixi el període fins als 30 dies.

Finalment, proposen que les persones que hagin treballat a països amb conveni amb la CASS ho puguin computar a l'hora de calcular els anys cotitzats per rebre una pensió de jubilació.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT