PUBLICITAT

El PS proposa una branca d'atur amb l'1 per cent del sou

  • Les esmenes del grup augmenten les cotitzacions a la branca de jubilació
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Rios i González, amb el cartell sobre les retallades en primer pla, ahir. Foto: ÀLEX LARA

el grup parlamentari socialdemòcrata discrepa absolutament amb el projecte de llei de modificació de la llei de la seguretat social, i per aquest motiu hi han presentat una esmena a la totalitat. El president del grup, David Rios, va explicar ahir que el text del Govern deixa alguns col·lectius en situacions precàries i que no dóna una solució a la problemàtica de la CASS. No obstant, conscients que segurament no prosperarà l'esmena a la totalitat, han presentat també 110 esmenes a l'articulat. Per altra banda, els socialdemòcrates aprofiten les esmenes per presentar el model de CASS que ells consideren que hi hauria d'haver i que està basat en quatre branques: a més de la branca general i la de jubilació, es vol mantenir la branca de prestacions familiars i crear una branca d'atur.

La prestació per desocupació involuntària es garantiria amb un 1% del salari dels afiliats. El 0,75% aniria a càrrec de l'empresa i el 0,25% a càrrec del treballador. Així caldria haver cotitzat un mínim de dotze mesos. Pel que fa a la quantitat de la prestació, volen que sigui del 90% del salari dels darrers 12 mesos durant els primers 90 dies de prestació, i que es vagi reduint amb el temps per incentivar la formació i la recerca de feina.

Pel que fa a les esmenes, Mariona González va destacar les que volen eliminar les retallades a la branca general que afecten a les baixes laborals, les pensions de viduïtat, d'invalidesa i el copagament a la salut. A més, però, en la branca de jubilació aposten per incrementar el percentatge de les cotitzacions en lloc de permetre que aquestes es puguin rebaixar, com alerten que preveu el text del Govern. Els socialdemòcrates volen que al 2016 es cotitzi un 13% a la branca de jubilació i al 2017 un 14%, va informar l'ANA.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT