PUBLICITAT

Les conclusions d'Aparicio

  • L?expert en dret constitucional, conclou que el sistema competencial que es proposa és el més jeràrquic de tots els models possibles de col·laboració
GLÒRIA GURDÓ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Miguel Ángel Aparicio a la Casa de la Vall Foto: EL PERIÒDIC

L’informe del professor en dret i expert constitucionalista, Miguel Ángel Aparicio, dictamina que l’avantprojecte de modificació de la Llei Qualificada de competències dels comuns, proposa un sistema competencial que «és el més jeràrquic de tots els models possibles de col·laboració». Cosa que argumenta pel fet que respon al principi general de coordinació de l’exercici de totes les competències comunals pel Govern. Aparcio afegeix que «òbviament aquest model de coordinació centralitzada no és el model ni de la Llei Qualificada anterior ni tampoc el de la Constitució». I recorda que en la Constitució queda clar el principi de no subordinació jeràrquica entre les diferents instàncies o òrgans institucionals. Per això, també adverteix que el canvi de model que proposa el Govern, només seria possible si així ho establís la pròpia Constitució. En les conclusions finals, Aparicio exposa que «les majors dificultats de constitucionalitat que s’aprecien es troben en el sistema general que pretén posar-se en funcionament». Però també argumenta que «al marge d’això, és també evident el buit que es produeix en diverses de les competències i una pretensió general d’uniformatització en l’exercici d’algunes competències amb vista a costos i tarifes que no queden del tot especificades». 

El professor també subratlla que «la disposició final primera del projecte que preveu la legislació delegada del Govern per refondre les lleis qualificades de competències i de transferències és directament inconstitucional». Aparacio argumenta aquesta conclusió pel fet que «el text del Decret-legislatiu operaria degradant el rang de les lleis qualificades». 

Per últim, recomana pensar en profunditat la procedència de la discussió d’un projecte de Llei Qualificada sobre col·laboració institucional, entre el Govern i els comuns i entre els comuns, «abans d’haver aclarit el tema de les competències pròpies dels comuns». 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT