PUBLICITAT

DA aposta per un IRPF andorrà de base àmplia i de tipus reduït

  • La majoria presenta 44 esmenes al projecte de llei i introdueix més exempcions d'àmbit social
GLÒRIA GURDÓ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Els consellers generals de DA, Meritxell Mateu i Martí Salvans, en la roda de premsa al Consell General, ahir. Foto: àlex lara

Els consellers generals de Demòcrates per Andorra (DA), Meritxell Mateu i Martí Salvans van presentar ahir les esmenes que la majoria parlamentària ha introduït al projecte de llei de l'Impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF) del Govern. Mateu va explicar que l'objectiu de les 44 esmenes fetes per DA és «tenir un impost de base àmplia amb un tipus reduït que intenta tenir en compte la realitat del país, però també fer tributar els ciutadans en funció de les seves capacitats». Mateu i Salvans van defensar la base de 24.000 euros en considerar que s'aplica al salari mitjà i eximeix les rendes més baixes. De la mateixa manera, també van explicar que es manté el mínim exempt de 40.000 euros per a les parelles en les quals un dels consorts no rep més de 12.000 euros a l'any. Mateu va afegir que «hem volgut andorranitzar l'impost» i per això DA ha reconduït un seguit de supòsits per evitar la doble imposició i no castigar els més dèbils. Per evitar la doble imposició DA considera que les transmissions patrimonials no han d'estar subjectes a l'IRPF perquè ja paquen l'Impost de Transmissions Patrimonials (ITP), ni les donacions ni successions (herències) que mai han estat gravades a Andorra.

Exempcions socials / A més, també introdueix noves exempcions de caire social com ara les compensacions econòmiques que rep el treballador quan és acomiadat o cessat del seu lloc de treball, les beques públiques i privades per cursar estudis reglats tant a Andorra com a l'estranger, les anualitats per aliments percebudes no només pels pares –com recollia el projecte de llei– sinó també pels tutors, les prestacions percebudes en concepte de viduïtat, d'orfenesa i d'invalidesa.

Exempcions pràctiques / DA també considera que han de quedar exemptes els guanys i pèrdues de capital en les transmissions de béns immobles situats fora del territori si l'obligat tributari n'és propietari des de fa més de 10 anys. La mesura vol evitar que puguin deduir la plusvàlua que pagaran al país d'origen del bé en la declaració a Andorra, on el gravamen sempre serà inferior. Tampoc hauran de declarar els guanys els titulars d'accions que no arriben al 25% total de la societat –Mateu va posar per exemple els petits inversors de Caldea.

residents passius / Per últim DA va anunciar la possibilitat per a les persones que tenen la residència passiva de fer la declaració de renda o bé d'adoptar un forfet de 30.000 euros l'any. La mesura té per objectiu «donar-los un temps d'adaptació» va explicar Mateu, perquè d'aquí a tres anys hauran de tributar d'acord amb el règim general. Salvans va admetre que «els residents passius jubilats als quals se'ls practica una retenció fiscal al país d'origen pagaran a tots dos llocs mentre no hi hagi un CDI», cosa que passa amb els jubilats francesos.

llei de bases tributària / Mateu i Salvans van explicar també que els grups parlamentaris han presentat 150 esmenes a la llei de bases de l'ordenament tributari per «adaptar-la al nostre país». Amb tot, Salvans no va supeditar l'entrada en vigor de l'IRPF a la llei marc, però es va mostrar preocupat per l'oportunitat de tenir els reglaments a punt l'1 de gener del 2015 perquè les empreses, la CASS o els bancs, tinguin temps per assimilar els nous processos que requeriran també nou programari informàtic.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT