PUBLICITAT

El Comú renegociarà les condicions dels terrenys de l'Arxiu Nacional

  • La Massana augmenta un 74% les inversions i preveu un superàvit de 370.000 euros per al 2014
CLARA GARNICA
LA MASSANA

Periodic
Els terrenys on s'ha d'ubicar l'Arxiu Nacional Foto: ÀLEX LARA

La Massana va aprovar ahir en Consell de Comú el pla parcial de desenvolupament de la unitat on el Govern té la voluntat de construir-hi un Arxiu Nacional, per tal que ara sigui sotmès a informació pública. Es tracta de la consecució d'un seguit d'acords que van iniciar-se al 2009, després que el projecte fos declarat d'interès nacional. Però el resultat final no acaba de convèncer l'actual corporació. Malgrat que es tracta de «convenis urbanístics aprovats fa tres anys en Consell de Comú i per unanimitat», la corporació actual té «un neguit i ha iniciat una reflexió al respecte». Una reflexió que els ha portat a convocar una reunió amb els propietaris implicats per intentar negociar i arribar a un acord per modificar diversos criteris urbanístics dels terrenys, va informar el cònsol massanenc, David Baró.

Baró no va voler indagar molt sobre aquests neguits, però la minoria va llançar algunes idees. Els propietaris actuals poden construir edificis de fins a 14 plantes, es faci l'Arxiu o no es faci (el Govern té ara quatre anys per iniciar les obres, en cas negatiu els terrenys passaran a propietat comunal, però els privats podran seguir construint), el que la minoria considera «una animalada», a paraules del conseller Jordi Serra. Des de l'oposició són conscients que no es pot modificar un conveni «absolutament blindat» per administracions precedents, però és necessari intentar arribar a un acord amb els propietaris, tant en el sentit de rebaixar l'alçada dels futuribles edificis, com per aconseguir alguna mena de «clàusula de retorn a les condicions anteriors» en cas que finalment no es fes l'Arxiu Nacional, va plantejar Serra.

Aquests terrenys es troben a la carretera direcció Ordino, uns 200 metres abans d'arribar a Farga Rossell.

SUPERÀVIT DE 370.000 EUROS / També durant el Consell de Comú, es va aprovar el pressupost per l'exercici 2014 que, igual que els quatre anys precedents, preveu gastar menys del que s'ingressarà. Tal i com va explicar el conseller de Finances, Miquel Llongueras, és un pressupost d'11,5 milions d'euros de despesa i d'11,9 milions d'euros d'ingressos, el que permet un superàvit de 370.000 euros.

A més, s'aconsegueix reduir l'endeutament en 1,5 milions, situant-lo a finals de l'any vinent en els 38 milions d'euros.

La minoria va recordar que aquestes xifres positives estan supeditades a si hi ha acord amb els bancs per comprar accions de Pal-Arinsal i així no sobrepassar el límit d'endeutament permès per llei. En aquest sentit, Baró va assegurar que l'acord «hi és» i que ara estan en fase «de formalització de documents». Se celebrarà un consell de Comú extraordinari abans d'acabar l'any per aprovar aquesta emissió de deute. H



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT