PUBLICITAT

La Margineda es queda sense Foster

  • Molines Patrimonis estudia alternatives avantguardistes que ajudin a reactivar l'economia i al·lega que la conjuntura econòmica impedeix de moment la continuïtat del projecte dissenyat pel prestigiós despatx d'arquitectura.
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Els terrenys de la Margineda. Foto: TONY LARA

El Comú d'Andorra la Vella va aprovar ahir en sessió ordinària el Pla Parcial de la Margineda. Cal recordar que la redacció del pla va iniciar-se el 2003 i que donada la situació i les dimensions de la parcel·la, Molines Patrimonis va decidir implicar el prestigiós despatx d'arquitectura Foster+Partners en el disseny d'un projecte urbanístic avantguardista. L'objectiu era elaborar un Master Plan que integrés de manera harmoniosa, els diferents usos previstos a la parcel·la, l'entorn natural i els elements històrics i culturals que l'envolten. La planificació urbanística es va fer amb el convenciment que els entorns influeixen directament en la qualitat de vida de les persones, ja sigui a la feina, a casa o als espais públics. No es tractava de dissenyar només edificis sinó de pensar i dissenyar la trama urbana en la qual s'integrarien les futures construccions.

El resultat d'aquest treball va ser el Pla Parcial que es va aprovar ahir i que proposa un espai de vida en un entorn natural, saludable i harmoniós amb la creació de parcs i zones verdes dins de la trama immobiliària, segons va informar Molines Patrimonis en un comunicat.

No obstant això, «la conjuntura econòmica actual fa preveure que a curt termini difícilment hi haurà inversors disposats a realitzar l'important esforç econòmic que implica la participació d'un arquitecte tant prestigiós» afegia la nota de Molines Patrimonis, matisant però, que «si bé entenem que la participació de Foster en el disseny dels edificis és un gran valor afegit, no desitgem que això es converteixi en un obstacle per iniciar el més aviat possible el desenvolupament d'aquesta zona tan estratègica i emblemàtica, i que ha esdevingut la porta d'entrada a la capital». Per tot això, Molines Patrimonis inicia ara un nou repte que «consisteix en identificar i promoure nous projectes que materialitzin el planejament previst i ajudin a reactivar l'economia andorrana». I «estudia projectes innovadors que poden ser claus per a la recuperació econòmica i s'adapten perfectament al pla parcial aprovat».

El Master Plan de Foster preveia diferents espais destinats a residència, oficines, comerç i locals d'oci i cultura. A més, les volumetries i orientacions dels edificis projectats s'adaptaven al terreny i aprofiten el sol i la llum natural per millorar la qualitat de vida i minimitzar l'impacte en el medi ambient.

Els edificis tenien amplis espais verds privatius per gaudir de l'entorn i de la natura. El desenvolupament previst projectava a més, un gran parc públic al voltant del jaciment arqueològic de la Roureda de la Margineda, de més de 4.400 metres quadrats i rutes verdes de vianants per facilitar l'accés als béns d'interès cultural.

El pont romànic de la Margineda i les ruïnes medievals també s'integraven en el conjunt ja que són els elements clau que els arquitectes van tenir en compte a l'hora de dissenyar la trama urbana al voltant. Sigui com sigui l'aprovació definitiva del pla parcial tanca una llarga etapa de planificació urbanística que ha durat més de 10 anys. H



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT