PUBLICITAT

Catalunya compta amb l'aliança d'Andorra si esdevé independent

  • El CATN aposta per un Consell Ibèric per augmentar la capacitat d'influència dins la UE
EL PERIÒDIC
BARCELONA

Periodic
El portaveu de la Generalitat, Francesc Homs, i el president del CATN, Carles Viver Pi-Sunyer, ahir Foto: ALBERT BERTRAN

El procés independent que ha iniciat Catalunya passa també pel Principat. I és que un dels escenaris que planteja el territori veí si aconsegueix el seu objectiu sobiranista és el de crear un «Consell Ibèric, a l'estil del The Nordic Council, format pels quatre estats de la península: Espanya, Portugal, Catalunya i Andorra», tal i com consta a l'informe elaborat pel Consell Assessor per la Transició Nacional (CATN), lliurat ahir a la Generalitat. Aquest Consell Ibèric tindria com a objectiu defensar els interessos de la zona i augmentar la capacitat d'influència de la Península Ibèrica davant la Unió Europea.

Segons els càlculs de la CATN fets públics ahir, aquest Consell reuniria una població de 57 milions d'habitants i acumularia un PIB de 1.196 milions de €. Inspirant-se en aquest Consell Nòrdic, estaria configurat per un consell de parlamentaris amb representants d'assemblees de cada país «en una proporció aproximada a la població de cada estat», encarregat de fer recomanacions, que per tenir efecte «haurien de ser assumides posteriorment per cada parlament i pels governs estatals». També hi hauria un «consell de ministres constituït pels primers ministres o presidents de govern», orientat a la cooperació intergovernamental, així com una secretària general permanent.

Pel que fa a les competències d'aquest organisme, segons s'exposa a l'informe, inclourien polítiques ambientals, de seguretat i defensa, de cooperació cultural, esportiva i de comunicacions, comercials i financeres, agrícoles i de pesca, migratòries i educatives, entre d'altres.

El Consell Nòrdic en el que es vol inspirar una Catalunya independent va ser creat per Dinamarca, Finlàndia, Noruega, Suècia, Islàndia, les Illes Feroe, Grenlàndia i Aland arran de la Segona Guerra Mundial, amb l'objectiu de disposar d'un mercat laboral comú i facilitar el moviment lliure de persones.

Ahir el Govern andorrà no va voler fer declaracions respecte a aquesta proposta Catalana.

el FC ANDORRA JUGA A ESPANYA / D'altra banda, en un escenari independent el CATN considera que no s'haurien de trencar els actuals models esportius. És a dir, equips grans com el Barça o l'Espanyol en el cas del futbol, haurien de seguir jugant a la lliga espanyola, de la mateixa manera que ho fan «diversos equips d'Andorra» o el Mònaco ho fa a la lliga francesa.

En el camp de la cultura, asseguren que creixerien en importància entitats com la Fundació Ramón Llull, amb seu a Andorra. «El nou estatus polític hauria de ser una gran oportunitat per fer possible allò que fins ara ha tingut dificultats evidents per posar-se en pràctica» exposen. També aposten perquè l'Institut Ramon Llull sigui el gran instrument de projecció de la llengua i la cultura catalanes arreu del món.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT