PUBLICITAT

Apapma alerta del risc «crític» i «sever» de la canalització de Santa Coloma

  • L'associació assegura que el projecte està mal fet i demana al Govern que el retiri
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Un veí de Santa Coloma protegint el seu negoci de les inundacions el passat estiu. Foto: ÀLEX LARA

l'Associació Protectora d'Animals, Plantes i Medi Ambient d'Andorra (Apapma), ha enviat una carta al ministre d'Economia i Territori, Jordi Alcobé, per demanar que retiri el projecte de canalització del riu Valira a la zona de Santa Coloma, publicat al BOPA a finals d'octubre. L'entitat lamenta que el Govern no hagi tingut en compte l'Avaluació d'impacte ambiental que acompanya dit projecte, i que en certes zones cataloga el risc com «critic» i «sever». És a dir, segons lamenta l'associació, la canalització permetria que deixessin d'inundar-se aquests terrenys, al vorejar el riu «entre murs», però a costa de malmetre tot l'ecosistema i fins i tot el propi riu. A més, fins i tot es podrien acabar agreujant els problemes d'inundacions, més que frenar-los. Apapma demana un tipus de canalització com la que s'ha dut a terme a la zona del Buda.

La carta, que va ser enviada la setmana passada, exposa «l'estupefacció» de l'associació perquè l'Executiu ha fet cas omís de les alertes per afectació de fauna, vegetació i aigües. Només el tram quatre d'aquest projecte, en què el Govern hi inverteix 4,5 milions d'euros en total al llarg del 2014, es considera de risc «moderat». Tal i com va exposar el president de l'associació, Carles Iriarte, aquest projecte «està mal fet» i «demanem que es retiri», mostrant la seva crítica al fet que el Govern «tirés pel dret» sense consultar l'abast d'aquestes obres ni a Medi Ambient ni a Patrimoni Natural, «com es fa a la resta de països». Per tot, el projecte de canalització de Santa Coloma «ja neix coix», va lamentar Iriarte.

El Govern justifica la seva postura de tirar endavant amb la canalització del riu entre el pont de Prat Salit i fins al pont del Pobladó per «raons estrictament socioeconòmiques» i perquè amb les obres, els terrenys circumdants «deixen de tenir la categoria de zona inundable».

Però l'associació no entén com aquest projecte pot fer-se efectiu «amb una avaluació d'impacte ambiental tan negativa en l'àmbit de la fauna, vegetació, aigües i paisatge», segons exposen a la missiva. Fins i tot citen punts de la Constitució que s'estarien vulnerant per no tenir en compte aspectes mediambientals i del territori a l'hora de tirar endavant aquestes obres, promeses per l'Executiu a l'estiu arran de diversos capítols d'inundacions que van deixar durant hores la zona en un estat gairebé impracticable. L'Apampa cita l'article 31 de la Carta Magna, que exposa que és «funció de l'Estat vetllar per la utilització racional del sòl i de tots els recursos naturals, amb la finalitat de garantir a tothom una qualitat de vida digna i de restablir i mantenir per a les generacions futures un equilibri ecològic racional en l'atmosfera, l'aigua i la terra i de defensar la flora i la fauna autòctones».

EL GOVERN «NO HA PRES NOTA» / L'Apapma recorda que d'altres projectes que ha volgut tirar endavant l'Executiu han acabat davant d'un tribunal, i donant la raó a l'associació en la seva defensa de la flora, fauna i medi ambient del territori andorrà, partint de les lleis i reglaments en vigor («poques» al parer de l'associació), textos normatius que preserven els espais naturals dels marges dels rius, amb els boscos de ribera, la seva fauna, la seva vegetació, sigui terrestre o subaqüàtica.

«Pensàvem que aquest Govern hauria pres nota» de processos anteriors, va lamentar Iriarte, «en l'obligació de fer complir les lleis i les normes en vigor». I més després que el Ministeri d'Ordenament Territorial accedís a reunir-se amb l'associació després d'anunciar aquest estiu que canalitzaria aquesta zona de Santa Coloma, i «prengués notes de les demandes» de l'entitat, va explicar Iriarte.

Sembla però que finalment la pressa o la pressió dels veïns de la zona, que fa temps que reclamen solucions, ha passat per sobre els interessos que defensa l'entitat. Apapma confia que Alcobé els respongui a la carta al llarg d'aquesta setmana.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT